TRYB JASNY/CIEMNY

Quiche na spodzie z plasterków batata ze szpinakiem i fetą



Quiche to dobry posiłek, wielozadaniowy. Nie znudzi mi się, nawet jak robię dwa razy pod rząd, jest tyle dodatków do wyboru, spodów do wymyślenia. Jeśli chodzi właśnie o spód pod masę, to nie zawsze chce mi się zagniatać ciasto czy jeść po prostu coś z mąką. Dlatego ten przepis tak bardzo mi się przysłużył, właśnie przez tą niechęć do zagniecenia ciasta, co poniekąd jest bardzo proste. Nie spodziewałam się tak dobrego efektu, ta wariacja ziemniakowej formy skradła moje kulinarne serce i na pewno powtórzę nie raz, może też ze zwykłym ziemniakiem. Jednak ten jest nieco inny, całość ładnie się łączy. U mnie folia spełniała funkcję izolatora, bo mam foremkę z wyjmowanym spodem i bałam się, ze jednak masa się wyleje, ale nic się nie stało. Polecam wszystkim, zwłaszcza miłośnikom warzyw wszelakich. 

Pomysł bazowy u wspaniałego 'rozkosznego' :)

Spód:
1 średni batat (300g)
olej
sól

Nadzienie:
1 łyżka oleju
1 mała cebula
1/2 łyżeczki cukru brązowego
180g świeżego szpinaku
100g fety
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej
sól, pieprz
opcjonalnie: 2 cienkie plasterki boczku

Masa:
3 jajka
2 łyżki jogurtu naturalnego
szczypta soli

Batata obrać i pokroić w cienkie plasterki na 2-3 mm, można posłużyć się też szatkownicą do talarków jak macie. Następnie wymieszać w misce z łyżką oleju. Formę do tarty o śr 20-22cm posmarować olejem i ułożyć na zakładkę plasterki batata dookoła spodu. Boki formy wyłożyć, też na zakładkę, przepołowionymi plasterkami, takie lepiej się dopasowują. 

Włożyć foremkę do piekarnika nagrzanego na 190 st. C i piec 20 minut. Plasterki lekko się skurczą i wywiną, po wyjęciu można poprzesuwać kawałki, zakrywając ewentualne dziury, jeśli powstały.

Cebulę obrać, podzielić na ćwiartki i pokroić w cienkie plasterki. Wrzucić na rozgrzaną patelnię z łyżką oleju. Wsypać cukier i podsmażać na niedużym ogniu 10 minut. Szpinak umyć z grubsza posiekać i dodać na patelnię. Posypać solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Przykryć pokrywką na 2 minut, aż szpinak zwiędnie. Następnie odkryć, dodać połowę pokrojonej fety i podsmażać do rozpuszczenia sera. Odstawić.

Ewentualnie, jeśli używacie boczku, pokroić go w kostkę i podsmażyć 2 minuty na suchej patelni.

W misce roztrzepać jajka z jogurtem, lekko posolić.
Na upieczone bataty rozprowadzić szpinak, boczek, zalać masą jajeczną i posypać pozostałą pokruszoną fetą. Wierzch można posypać słonecznikiem. 
Wstawić do piekarnika i piec 30 minut w temp 190st C.




Komentarze

Polecane posty

Copyright © Taniec Smaku