TRYB JASNY/CIEMNY

Omlet cukiniowy z parmezanem


Jedzenie to na pewno jeden z czasoumilaczy podczas intensywnej nauki np. sesji. Wiadomo wtedy przychodzą najbardziej kreatywne pomysły, może przez stałe pobudzenie dróg nerwowych, nowych połączeń? Nie wiem. Wiem jedno, że ten omlet ostatnio bardzo mi pomaga, zarówno w sytości, jak i przyjemności smakowych. Jedno z moich ulubionych warzyw to właśnie cukinia. Bardzo często dodaję ją właśnie do masy omletów, placków, ale też podsmażoną jako nadzienie. Czasem ścieram na tarce jako dodatek do chlebka bananowego albo zapiekam w plasterkach w piekarniku. Ostatnio też podsmażam z cebulką i pieczarkami, jako warzywny dodatek do wszystkiego.
Omlet z dodatkiem zmiksowanej cukinii jest przyjemnie wilgotny, zielonkawy, no i jak to zwykle w filozofii mojego jedzenia, bardziej odżywczy. Smakowo bomba, zwłaszcza w tym zestawie, ale oczywiście dodatki to już Wasza improwizacja. Naprawdę polecam! 




Składniki - 1 omlet
2 jajka
kawałek surowej cukinii ok. 4-5 cm.
2 łyżki mąki (łączę orkiszową z jaglaną lub owsianą)
szczypta soli
olej

Dodatki:
tuńczyk
mozzarella
oliwki
zielona cebulka
parmezan
oliwa
pieprz
 
Do miski wbić jajka, dodać pokrojoną w kostkę cukinię i sól. Następnie zmiksować całość blenderem na gładką masę. Dodać mąkę i krótko zmiksować. Na patelni rozgrzać trochę oleju, wlać masę i smażyć na średnim ogniu. Na chwilę przykrywam patelnię pokrywką. Gdy wierzch się zetnie i nie będzie płynnej masy, przewrócić ostrożnie omlet na drugą stronę. Podsmażać jeszcze chwilę i przenieść na talerz.
Na połowie omleta rozłożyć dodatki, zagiąć wolną połówkę, polać oliwą, posypać parmezanem i zmielonym pieprzem.



Komentarze

  1. Zrobiłam na kolację sobie i dzieciakom wyszły super ��

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, ja go uwielbiam i często robię, też pasuje na słodko z masłem orzechowym, bananem i jakimś dżemem :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Polecane posty

Copyright © Taniec Smaku