TRYB JASNY/CIEMNY

Naleśnikowy tort ze szpinakiem, masłem orzechowym i sosem ze świeżej żurawiny



Przepis na powstał na potrzeby zgromadzenia andrzejkowego, bo na przyjęcie gości to ciekawy i efektowny posiłek :) Już kiedyś robiłam podobny naleśnikowy przekładaniec, tym razem powstał z bezglutenowych naleśników, z dodatkiem świeżej żurawiny i prażonych nasion. Jest prosty w wykonaniu, większość czasu zabiera nam smażenie naleśników, ale samo przekładanie to czysta przyjemność.
Więc przygotujcie garnek aromatycznego grzańca, zaproście dobre duszyczki i podajcie pożywny i zdrowy tort naleśnikowy. Trzymajcie się, winter is coming ;)




Naleśniki:
1/2 szklanki mąki gryczanej
1/2 szklanki mąki owsianej lub gryczana/ryżowa
1 jajko
1 szklanka wody gazowanej
1/2 szklanki mleka roślinnego
szczypta soli
olej do smażenia np. kokosowy

Nadzienie:
450g mrożonego szpinaku rozdrobnionego (wcześniej rozmrozić)
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
sól, pieprz
2 op. (300g) serka śmietankowego typu Bieluch (lub kozi)
4 łyżki masła orzechowego
1 szklanka świeżej żurawiny
1 łyżka cukru
pół jabłka
1 łyżeczka nasion chia
2 łyżki nasion: słonecznika, dyni, orzeszki pinii 

Wymieszać trzepaczką składniki na naleśniki, odstawić na 15 minut.
Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek lub starty na tarce o drobnych oczkach. Dodać rozmrożony szpinak, sól i pieprz. Podsmażać 3 minuty, odstawić.

Na dużej patelni, najlepiej o dobrej nieprzywieralnej powłoce rozgrzać trochę oleju. Smażyć niegrube naleśniki, potrzeba 7 sztuk.
Żurawinę umieścić w rondelku, dodać pokrojone w małą kostkę jabłko i cukier. Podgrzewać, aż owoce puszczą soki, dodać nasiona chia. Smażyć do zgęstnienia, żeby uzyskać sos o konsystencji gęstego kisielu.
Na suchej, rozgrzanej patelni podprażyć nasiona na złoty kolor.

Naleśniki kolejno przekładamy:
połowa szpinaku
1 serek
masło orzechowe
3/4 sosu z żurawiny
pozostały szpinak
1 serek

Ostatnią warstwę z serkiem dekorujemy na środku pozostałą żurawiną, a na obwodzie prażonymi nasionami.




Komentarze

  1. Super torcik :-). Nadzienie ekstra. No i przy okazji,jest swietny przepis na nalesniki,do wielokrotnego wykorzystania :-).

    OdpowiedzUsuń
  2. Niby nadchodzi, ale ciągle ciepło i słonecznie. Aż ciężko uwierzyć, że to już grudzień!
    A torcik wygląda wspaniale!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Polecane posty

Copyright © Taniec Smaku