TRYB JASNY/CIEMNY

Kokosowe ciasto z malinami i mąką ryżową


To powiem Wam tak. Są takie ciasta, po których można czuć się dobrze, można zjeść odżywczy posiłek i nie mieć dużych wyrzutów sumienia. Należy tylko spreparować je z paru fajnych zamienników klasycznych dodatków do ciasta i wychodzi nam wypiek, który pociesza w monotonii jedzenia i jest napędzaczem dobrej energii.
Jest miękkie, pachnące kokosem i trzyma formę. Ogólnie, to pakuję, zabieram w podróż i nie patrzę na obwarzanki, bo po co, jak ma się w pod ręką takie ekstra cudo, którego nie dostaniecie w żadnej piekarni w Polsce, tylko w swojej własnej :))

Składniki:
3 jajka
60g oleju kokosowego, rozpuścić
50g miodu
100g mąki ryżowej
100g mąki owsianej
30g wiórków kokosowych
1/3 szklanki mleczka kokosowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
100g malin, świeże lub mrożone
3-4 łyżki groszków czekoladowych lub pokrojonej czekolady

wierzch:
maliny
kawałki białej czekolady

Jajka zmiksować, dodać rozpuszczony olej z miodem. Następnie wsypać mąki, wiórki, proszek, sól i mleczko. Wymieszać na gęstą masę. Dodać maliny, czekoladki i wymieszać.
Podłużną blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wlać masę, wyrównać, poukładać na wierzchu parę malin i ewentualnie kawałki czekolady.
Piec 45 min. w temp. 180 st. C.


Komentarze

  1. Czy można czymś zastąpić mleczko kokosowe?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można dodać jogurt, śmietankę lub maślankę ;)

      Usuń
  2. Wspanialy przepis. Twoje slodkosci zawsze sa przesmaczne. Uwielbiam takiego typu przepisy. Czy mozesz podac wymiary keksowki? I jeszcze jedno :-). Chodzi o stala czesc mleczka kokosowego?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wymiary ok. 30x10 cm, a mleczko dodałam w płynnej formie, wymieszanej ;)

      Usuń
  3. Nie dość, że zdrowe to jeszcze takie piękne, a połączenie smaku jak dla mnie boskie. Nic tylko piec! :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda smakowicie :) Pyszne musiało być pełne owoców :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy mozna dodac zamiast tych mąk, mąki kokosowej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli już, to próbowałabym zastąpić jedną z nich, mąką kokosową, ale nie zdecydowałabym się zrobić ciasta na samej kokosowej. Możesz spróbować, bo w sumie są 3 jajka, ale po prostu nie wiem, czy nie będzie zakalca ;)

      Usuń

Prześlij komentarz

Polecane posty

Copyright © Taniec Smaku