TRYB JASNY/CIEMNY

Koktajl malina-borówka z olejem lnianym


Wiadomo, że w naszej diecie potrzebne są tłuszcze, a najwięcej tych obfitujących w kwasy tłuszczowe omega-3. Olejem zawierającym duże ich ilości jest np. olej lniany. Na co to wszystko i dlaczego, sięgać po ten składnik? Obserwuje się poprawę procesów nerwowych, pamięci, udział w metabolizmie tłuszczu i ogólnie polepszenie kondycji organizmu. Trzeba pamiętać, że ten olej najlepiej używać na zimno, bo po obróbce termicznej traci swoje dobre właściwości. Dlatego możemy dodawać go do koktajli, sałatek lub polewać już gotowe danie na talerzu np. upieczone mięso lub makaron. 
Do jego smaku trzeba się przyzwyczaić, nie jest bardzo intensywny i nie czuć go w koktajlu, ale sam ma charakterystyczny smak. Jednak jeśli lubicie zdrowe jedzonko, to go pokochacie, tak jak ja :)

Składniki:
1 mały banan
2/3 szklanki borówek/malin
1 płaska łyżeczka siemienia lnianego mielonego
1 łyżeczka oleju lnianego
1 szklanka mleka roślinnego, można zmieszać z wodą
1 łyżka soku z cytryny

Wszystko zmiksować.




Komentarze

Prześlij komentarz

Polecane posty

Copyright © Taniec Smaku