TRYB JASNY/CIEMNY

Migdałowe ciasto z rabarbarem


Znowu zaczął się niepokojący okres dla wszystkich studentów. Tak, kolejny semestr, kolejna sesja. Podejście z każdym rokiem coraz bardziej na luzie. Wszystko jest dla ludzi, no może poza anatomią ucha wewnętrznego, ale z odpowiednią organizacją czasu jakoś damy radę. No właśnie, bo jak dzień mamy napięty, a chcemy mieć jeszcze jakieś przyjemności, to nie bierzemy się za czasochłonne przepisy, tylko tak proste i smaczne jak ten.

Jak zwykle, jeśli już, to preferuję ciasta zmieszane z wartościowych składników, takich które z godnością staną na wysokości pożywnego drugiego śniadania. Kolejne ciasto-chlebek pomocne w różnych zadaniach, zwłaszcza w trakcie naukowego maratonu. Okulistycznie wygląda spoko, laryngologicznie pachnie pięknie. To co, chyba zdane?


Składniki:
100g zmielonych migdałów
100g mąki orkiszowej
70g mąki ryżowej lub jaglanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka
60g oleju np. kokosowy
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mleka, roślinne lub zwykłe
4 łyżki jogurtu naturalnego (zamiennie z mleczkiem kokosowym)
opc. 3 łyżki amaretto
4 średnie łodygi rabarbaru

Jajka zmiksować z cukrem i olejem. dodać migdały, mąki, proszek, mleko i jogurt. Na koniec wmieszać dwie łodygi rabarbaru, pokrojone na kawałki i opcjonalnie amaretto. Wlać ciasto do podłużnej foremki. Na wierzch położyć pozostałe dwie łodygi rabarbaru, można je przeciąć na 4 części i ułożyć na przemian. Piec 45-50 minut w temp. 180 st. C. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.




Komentarze

Prześlij komentarz

Polecane posty

Copyright © Taniec Smaku