TRYB JASNY/CIEMNY

Zapiekany makaron kukurydziany z brokułami i sosem z fetą


Na zakupach rzucił mi się w oczy makaron kukurydziany (bezglutenowy), a że w większości lubię takie produkty, bo dobrze się po nich czuję, to wzięłam go dla sprawdzenia. Jest bardzo smaczny, właściwie nie różni się od pszennego, gdy się go połączy z innymi składnikami. Produkt na plus ;)
Zapiekany makaron do jedzenia od tak lub jako dodatek do pieczonej ryby, czy mięsa. Prosty pomysł z pożywnym skutkiem, takie rzeczy się ceni.

Składniki:
1,5 kubka suchego makaronu świderki, kukurydziany
1 brokuł
4 łyżki kukurydzy
1-2 łyżki pesto 
150g jogurtu naturalnego 
1 jajko
100g fety
sól, pieprz
zioła prowansalskie
szczypta chili
3 ząbki czosnku
40g sera żółtego, startego

Makaron i brokuły ugotować osobno, do miękkości. Odcedzić, brokuły poprzecinać na mniejsze kawałki i połączyć z makaronem, pesto i kukurydzą. Dodać posiekany z grubsza czosnek.
Jajko roztrzepać, wymieszać z jogurtem i fetą, można zmiksować na jednolitą masę. Dodać sól, sporą szczyptę pieprzu, pół łyżeczki ziół i szczyptę chili. Formę do zapiekania posmarować oliwą, rozsypać mieszankę z makaronem, zalać sosem i posypać tartym serem. Piec 40 minut w temp 180 st. C.




Komentarze

  1. Bardzo apetyczna propozycja.Lubię brokuły więc chętnie wykorzystam przepis;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszna zapiekanka, ma w sobie wszystko co lubię :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam makaronowe zapiekanki <3 Do pieczonej ryby są w sam raz :D

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Polecane posty

Copyright © Taniec Smaku