TRYB JASNY/CIEMNY

Ciasto kawowe z cynamonem i mleczkiem kokosowym


Jednym z lepszych pomysłów wykorzystania zapasów swojej szafki, to typ wypieku 'zmieszaj i upiecz'. Mnie jak najbardziej zadowala taka forma, która wpasowuje się w plan normalnego dnia. Kiedy nie ma okazji, celebracji, na co nam wyszukane ciasta i dania na co dzień, wtedy nie rozgranicza się tych dwóch opcji, wszystko zlewa się w jedno, życie zlewa się w bezkształtną masę. Jednego dnia jesz na szybko kanapkę w pociągu, pieczone warzywa w przerwie między zajęciami, a w spokojny weekend oddajesz się celebracji oczekiwanych chwil, może wpadną nadziewane, makaronowe muszle, kremowy sernik lub marynowany łosoś. 


Jak wiecie, to jest blog, który ma odzwierciedlać mnie, a bardziej moje życie od kuchni. Nie jestem mistrzem kulinarnym, 'kreatorem smaku' i nie chcę być. Więc jeśli ktoś nabrał takich odczuć to niech je z miejsca odrzuci. To miejsce ma opływać w inspiracje i pozytywne wrażenia estetyczne. Na tym chciałabym się zatrzymać i zaprosić tu ludzi zadowolonych z życia, bo to miejsce dla nich :)
Więc dzisiaj witam pysznym, pachnącym kawą ciastem, ze słodkimi, chrupiącymi daktylami zapieczonymi na wierzchu.

Składniki:
1 banan
1 jajko
1/2 szklanki mleczka kokosowego
2 łyżki oleju kokosowego
2 łyżki cukru
1/2 szklanki mąki owsianej
1/2 szklanki mąki orkiszowej lub innej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżka kawy rozpuszczalnej
1-2 łyżeczki mielonego lnu
opc. 3 kostki gorzkiej czekolady

Do kakaowej smugi:
1 kopiata łyżeczka kakao
1/3 łyżeczki cynamonu
3-4 łyżki wody

Wierzch:
3 daktyle
2 łyżki orzechów włoskich
1 łyżeczka brązowego cukru

Jajko zmiksować blenderem z bananem i rozpuszczonym olejem kokosowym. Dodać resztę składników na ciasto i wymieszać, można dodać posiekaną czekoladę. Niedużą foremkę posmarować olejem, wlać 2/3 masy. Do pozostałej części dodać kakao, cynamon i wodę, masa ma mieć nie za gęstą konsystencję, najlepiej jak jogurt. Wlać do foremki i pozakręcać łyżką zawijasy, można powygarniać jaśniejsze ciasto na wierzch,
Daktyle pokroić na kawałki, posypać ciasto razem z orzechami i cukrem. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 st. C i piec 30 minut.

Do podania: mleczko kokosowe







Komentarze

  1. Zawsze urzekają mnie tego typu wypieki. Mam zawsze na nie większą ochotę niż na jakieś przekładane margarynowymi masami ciasta :) i w dodatku kawowe! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie ciasta z przypadku często wychodzą najlepiej, koniecznie musze coś wykombinować takiego :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Fantastyczne ciasto i z pewnoscia zrobię na Święta, a może zrobi moja córunia :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. To coś zdecydowanie dla mnie; proste, a jednocześnie pełne smaku :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Polecane posty

Copyright © Taniec Smaku