TRYB JASNY/CIEMNY

Sernik stracciatella z wiśniową konfiturą


Kiedy zdarza mi się piec sernik ? Nie za często, ale częściej o nim myślę, a bardziej o tym, jaki potencjał ma do wykorzystania. Bo jak by się temu przyjrzeć, to taki sernik jest niesamowicie podatny na wariacje i właśnie za to go uwielbiam ! Dlatego taką przyjemność sprawia mi jego pieczenie, bo mogę upakować w nim masę pomysłów. 


Temat smaku stracciatella nie jest chyba nikomu obcy, klasyka, do tego intensywność letnich wiśni zapieczętowanych w lipcu, słodkich i rozpływających się w ustach niczym masło na ciepłym chlebie. Masa jest z tych średnio zwartych, kremowych i sycących.
Marzec, kwiecień, idą święta, któryś dzień na pewno będzie dobry na ten sernik ! :)

Spód:
50g gorzkiej czekolady
50g masła
1 jajko
4 łyżki cukru
3 łyżki mąki (użyłam orkiszowej)

Masa serowa:
1 kg sera twarogowego, mielonego
3 jajka
3 łyżki śmietany
120g cukru
1/2 łyżeczki olejku migdałowego
70g gorzkiej czekolady
3 łyżki całych wiśni z konfitury (u mnie domowa)

Forma 20x20 cm lub tortownica o śr. 20 cm.

Spód: Czekoladę z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej (na parze). Jajko zmiksować z cukrem na puszystą masę, dodać czekoladę z masłem, a później wmieszać mąkę. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Masa: Do sera dodać cukier, śmietanę i olejek. Miksując dodawać po jednym jajku. Na koniec wmieszać dowolnie posiekaną czekoladę. Masę przelać do foremki i powciskać wiśnie z konfitury. Piec ok. 50 min w temp 180 st. C. Sernik ostudzić, udekorować jeszcze wiśniami z konfitury i przechowywać w lodówce.


inspiracja z bloga gotuje bo lubi





Komentarze

  1. Też uwielbiam serniki, między innymi za to, że jakby się do nich nie zabrać, zawsze wychodzą :)
    Twój wygląda bajecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też rzadko piekę sernik, ale zawsze się staram, aby nie był on taki sam jak poprzedni :) Ten z miłą chęcią też popełnię :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dodatek wiśni to idealny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  4. olaboga! robię ten sernik w weekend i to już postanowione! :))

    OdpowiedzUsuń
  5. A jaka ma być ta śmietana dodawana do masy serowej ? Sernik wygląda pysznie :) !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dowolna, ale lepiej tłustszą 18 %, bo nie ma w masie masła :)

      Usuń
  6. I taką dodam :). Dziekuję :) !

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Polecane posty

Copyright © Taniec Smaku