TRYB JASNY/CIEMNY

Dyniowa rolada z ricottą i szpinakiem


Rolady nie są jakimś specjałem praktykowanym na polskich stołach, a wyglądają tak efektownie. Może bardziej pod kątem rolady mięsnej to owszem, ale te wegetariańskie, czy deserowe to rzadkość. Parę lat temu zawzięłam się na zrobienie typowej francuskiej rolady deserowej zwanej Bûche de Noël, świąteczny przysmak, który imituje pień drzewa, przełożona jest czekoladowym kremem, a na wierzchu upozorowana na korę. Później mama w domu robiła letnie rolady z truskawkami i śmietaną, lekkie i dobre ciasto dla dzieci. Najlepszą furorę zrobiła jednak rolada szpinakowa z łososiem i serkiem, która przez pewien czas pojawiała się w naszym domu bardzo często, zwłaszcza na Wielkanoc.



W wege klimacie i zimowym okresie na myśl przyszła rolada, która emanuje ciepłym kolorem i rozwesela jeszcze przed jej zjedzeniem. Dyniowe ciasto jest mięciutkie, lekko wilgotne i niezwykle sycące. Myślę, że fajnie sprawdziła by się na niejednym przyjęciu, a na te bardziej wykwintne, można przystroić ją odrobiną czerwonego kawioru, co za rarytas :)

przepis - Jamie Oliver

Składniki:
700g puree z dyni piżmowej (po upieczeniu i obraniu ze skóry)
70g startego Parmezanu (lub inny twardy, aromatyczny ser)
6 jajek
60g mąki, użyłam orkiszowej, może też być bezglutenowa
sól, pieprz
1/4 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej

Nadzienie:
300g świeżego szpinaku
oliwa z oliwek
2 ząbki czosnku
250g ricotty, można połowę z tego zastąpić serkiem kozim
1 cytryna
50g migdałów prażonych*


*migdały najlepiej kupić już uprażone i solone, jeśli się nie uda, to wrzucić normalne migdały na rozgrzaną patelnię, posypać solą i podprażyć 3-4 minuty. Później zdjąć z patelni i ostudzić.

Białka oddzielić od żółtek do osobnych misek. Do żółtek dodać starty parmezan, puree z dyni, mąkę, sporą szczyptę soli, pieprzu i gałkę muszkatołową. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do żółtek, wymieszać na jednolitą masę. 
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, rozlać na całości masę i wyrównać. Piec 15 min. w temp. 190 st. C. Ostudzić.
Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, wrzucić posiekany czosnek i umyty, osuszony szpinak. Podsmażyć parę minut i odstawić. Przełożyć na deskę i posiekać dużym nożem.
W misce wymieszać ricottę z sokiem wyciśniętym z cytryny i opcjonalnie z kozim serkiem.
Ostudzony biszkopt posmarować masą serową zostawiając 2 cm odstępu od dłuższych brzegów, rozłożyć szpinak i posypać siekanymi migdałami.
Wziąć za jeden, dłuższy koniec papieru i zwijać ciasto na roladę, lekko dociskając. Całość owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na parę godzin, najlepiej na całą noc.




Komentarze

  1. Oooooo :) już była na naszym stole wcześniej wspomniana rolada szpinakowa :)
    Czaimy się na marchewkową, ale dyniowa robi na nas większe wrażenie. Do dzieła! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeden z ciekawszych przepisów na jakie natrafiłam od dawna! Też zawsze w czasie Świąt Wielkanocnych pojawia się u mnie szpinakowa rolada z łososiem i od kilku dni przeszukiwałam internet w poszukiwaniu czegoś podobnego ale w bardziej "zimowym" klimacie aby móc przygotować na Święta coś mniej tradycyjnego( oczywiście "oprócz" a nie "zamiast" ;) I to będzie idealne! U mnie pewnie wpadnie trochę korzennych przypraw do ciasta, a zamiast migdałów orzechy włoskie... już nie mogę się doczekać aż przygotuję :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O to świetnie, polecam naprawdę, na święta idealna :))

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. W przepisie jest 60g, tyle wystarczy, bo ciasto bazuje na jajkach, więc jest takie gąbczaste :))

      Usuń
    2. Ale kiedy ja dodać ? :)

      Usuń
    3. Aaa przepraszam rzeczywiście nie ma, już dopisałam, dodaje wtedy co puree z dyni do żółtek :)

      Usuń
  4. Czy mogę użyć mrożonej dyni?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można, tylko dobrze ją później odsączyć. Też zależy jaka mrożona, bo jeśli ta np. z hortexu, co sprzedają w kostce to mocno nie polecam, ale jeśli masz swoją mrożoną to tak :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Polecane posty

Copyright © Taniec Smaku