TRYB JASNY/CIEMNY

Pomidorowe risotto z czerwoną soczewicą i mleczkiem kokosowym


Znowu sny są dla mnie niezrozumiałe, czy nie zastanawialiście się czasem, że któreś z nich mogą być pewną wskazówką lub przestrogą ? Tak mi się czasem wydaje, że jest to jakby czysta, niezakłócona analiza wydarzeń, które nastąpiły, tych drobnych szczegółów, których świadomość nie dostrzega, a podświadomość zapisuje. We śnie podświadomość rządzi i być może wyjawia nam owoce swoich rozważań. Tylko my nie potrafimy tego jednoznacznie odczytać, a w posiłkach stoją senniki, wróżki i inni przewodnicy po świecie 'marzeń sennych'. Dobrze byłoby nauczyć się czytać między wierszami, obrazami, postaciami. Czasem we śnie przychodzą nowatorskie pomysły lub wena na napisanie paru słów do swoich ulubionych towarzyszy kulinarnych wędrówek. Tak, często zaraz po przebudzeniu sięgam po kartkę i po prostu piszę, coś co przez noc uformowało się w głowie, a rano chce się szybko wydostać, jak nie złapię, to wyleci i już o tym więcej nie pomyślę :)



Ostatnio mam ochotę na takie wieloskładnikowe potrawki, to na pewno przez tą jesienną aurę. Chłodniejsze dni i różnorodność barw natury wymusza na mnie takie eksperymenty, które polecam każdemu, kto chce mieć duży garnek szczęścia i ciekawych smaków.

Składniki:
120g ryżu do risotto
1,5 szklanki gorącej wody lub bulionu
1 szklanka (250ml) sosu pomidorowego
130g mrożonego/świeżego groszku
100g suchej czerwonej/brązowej soczewicy
1/2 szklanki mleczka kokosowego
ostra papryka w proszku
sól
oregano suszone/świeże


Do garnka wlać łyżkę oleju, wsypać ryż i podsmażyć, żeby się zeszklił. Wlać 1 szklankę gorącej, osolonej wody lub bulionu i gotować do wchłonięcia przez ryż. Co jakiś czas mieszać, następnie dolać pozostałą wodę/bulion oraz sos pomidorowy. Gotować dalej na małym ogniu.
Soczewicę zalać wodą i gotować do miękkości, ok 10-15 min i odsączyć. Jeśli groszek jest mrożony to wyjąć go wcześniej na talerz. 
Gdy ryż wchłonie już większość płynu i będzie miękki, dodać groszek i poddusić 2 minuty. Następnie dodać mleczko kokosowe, ugotowaną soczewicę, 1/3 łyżeczki ostrej papryki i oregano oraz posolić do smaku. Dobrze jest posiekać jeszcze świeże oregano. Wszystko wymieszać, zdjąć z ognia.
Podawałam z upieczonym łososiem w kawałkach i twardym serem.



Komentarze

  1. zdecydowanie moje smaki, mam ogromną ochotę by zjeść takie smaczne risotto i to jak najszybciej :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy przepis chętnie spróbuje bo rissoto robiłam tylko raz takie mocno serowe :-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Polecane posty

Copyright © Taniec Smaku