TRYB JASNY/CIEMNY

Nadziewane roladki z bakłażana


Zestaw powitalny, nie tylko dla gości, ale też dla głodnego, który wpada do domu i trzeba go czymś szybko ukoić. Uwielbiam bakłażany za ich oryginalny kolor, niezwykły aromat po grillowaniu i to, że potrafi być elastyczny, jeśli dobrze zaprezentujemy mu swoją kulinarną ofertę. 

Składniki:
2 bakłażany
150g serka śmietankowego (używam koziego)
1 łyżeczka skórki z cytryny
1 łyżeczka soku z cytryny
opc. 1 łyżka kaparów
sól, oliwa 

+ wykałaczki i patelnia grillowa, bazylia/mięta do przybrania 

Bakłażany pokroić w podłużne plastry o grubości ok. 0,5 cm. Posolić z każdej strony i odłożyć do miski na 20 minut. Polać oliwą, żeby się w niej obtoczyły i podsmażyć na patelni grillowej, z każdej strony po parę minut, do miękkości. Wystudzić. 
Serek wymieszać z cytryną, kaparami i doprawić solą. Można dodać 1-2 łyżki mleka, żeby go lekko rozrzedzić. 
Na plaster bakłażana, rozsmarować płaską łyżeczkę serka, od grubszego końca do połowy, można też po całości. Zwinąć w rulonik i wbić wykałaczkę. Przed podaniem skropić oliwą i przystroić listkami bazylii lub mięty.

Uwaga : tych plastrów bakłażana, które są najbardziej z brzegu, nie wykorzystuje do zwijania, mają za dużo skórki, można zjeść osobno.

Najlepiej podawać na świeżo.





Komentarze

  1. Ach taki z grilla z kozim serem albo fetą...pycha! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ja jeszcze nie miałam okazji go jeść, tym bardziej w takiej formie. jednak widząc twoje danie, jestem bardzo ciekawa tego smaku i wręcz przekonana, że na pewno by mi posmakowało :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Twoje przepisy mnie zawsze zadziwiają. Kolejne pyszności ;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Polecane posty

Copyright © Taniec Smaku