TRYB JASNY/CIEMNY

Muffiny gryczane z bananem, awokado i jabłkiem


Już traciłam nadzieję, że będę musiała porzucić wypiekanie pociesznych pyszności, przez moje nietolerancje. Jednak zaczęłam szukać zamienników, kombinować z mąkami, z dodatkami, z pozbyciem się sztucznego cukru i oto są ! Pyszne, zdrowe i wartościowe muffiny z mąki gryczanej, tak pyszne, że sama byłam zdziwiona, jak o niebo lepiej smakują od tych z mąki pszennej i białego cukru. Te niezdrowe przyzwyczajenia puszczam z dymem, w szafce dokładam kolejną mąkę z pełnego ziarna, zawsze mam zapas bananów, słoik miodu i kontener niezużywalnego zapału. Ostatnio z moim wiernym kuchcikiem, mamy go bez liku :))


za świetny przepis dziękuję Marcie z Co dziś zjem na śniadanie ;)

Składniki (6 sztuk):
1/2 szklanki mąki gryczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1/4 łyżeczki cynamonu
1 jajko kurze lub 4 przepiórcze
1 banan, rozgnieciony
1/4 awokado, rozgniecione
2 pełne łyżki miodu, rozpuścić jeśli twardy
1/2 dużego jabłka, pokrojonego w kostkę
1/4 szklanki orzechów włoskich, pokruszonych
+ 6 ładnych na wierzch


W misce zmieszać dokładnie wszystkie składniki, dopiero na końcu dodając jabłka i orzechy.
Rozdzielić masę na 6 foremek do muffin, jeśli blaszana forma, to wyłożyć ją papilotkami lub papierem. Piec 25-30 minut w temp. 170 st. C. Wbity patyczek powinien być suchy.





Komentarze

  1. Babeczki z awokado ? A może tak był się przekonała do tego owocu ! ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Awokado w ogóle tu nie czuć, ma robić raczej za masło i dodawać wartości odżywczych, więc spokojnie :)

      Usuń
  2. dobrze, że udało Ci się znaleźć idealne zamienniki i inspirować tym na blogu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Gdzie kupiłaś mąkę gryczaną ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest w dobrej cenie w Simply, a poprzednią dostałam w sklepie ze zdrową żywnością ;)

      Usuń
  4. fantastyczne muffiny! zdrowe i jak mówisz, jeszcze lepsze od tych z pszennej mąki z dodatkiem cukru :) lubię takie rozwiązania, które idą w kierunku naszego zdrowia i dobrego samopoczucia, a tym bardziej jeszcze są smaczne :) muffinki bardzo chętnie upiekę w najbliższym czasie!

    OdpowiedzUsuń
  5. świetny pomysł :) muszę przetestować to awokado w muffinkach :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zrobię te muffiny jutro :) Nie mam jednak mąki gryczanej, planuje zastąpić ją razową. Myślisz, że powinnam ją pomieszać 1:1 z pszenną, czy użyć samej razowej?

    OdpowiedzUsuń
  7. super wyglądają, właśnie poszukuję przepisu, żeby przygotować podobne, tylko kurde no, nie mam awokado! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. pyyyyyyyyyyyyyyyszne !!!!!!! nie miałam awokado więc dodałam odrobinę masła a jabłko zastąpiłam gruszką jednak pomimo drobnych modyfikacji pięknie wyrosły i smakowały niesamowicie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super, dobrze, że poradziłaś sobie z zamiennikami :)

      Usuń
  9. A co można zamiast miodu??? U nas nietolerancja fruktozy 😢

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz dodać ksylitol, ewentualnie zrezygnować ze słodzenia lub dodać jeszcze pół zmiksowanego banana do masy.

      Usuń

Prześlij komentarz

Polecane posty

Copyright © Taniec Smaku