TRYB JASNY/CIEMNY

Pieczone spring rollsy z sosem pomidorowym

Gdy mam się zabrać za obowiązki, to robię się szczególnie kreatywna kulinarnie. Jest w tym coś, że od nauki wszystko nas odciągnie, zwłaszcza piętrzące się myśli, o tym jak ciekawie wykorzystać papier ryżowy. Sajgonki są smaczne, ale odbiegam na razie od tematu smażenia ich w głębokim tłuszczu. Raz zrobiłam surowe, a teraz je upiekłam. Może nie prezentują się za pięknie, ale za to są niesamowicie smaczne, sycące i w sam raz służą za dobry obiad, a papier ryżowy jest teraz powszechnie dostępny i tani ;)


Składniki (12 sztuk):
1 opakowanie papieru ryżowego
1 duża cukinia
1/2 brokułu
3 ząbki czosnku
zioła prowansalskie
sól, pieprz, ostra papryka
olej
2-3 łyżeczki zielonego pesto
opc. pół kulki mozzarelli 

Sos:
250 ml sosu pomidorowego (passaty)
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka oliwy
sól, pieprz
zioła prowansalskie


Cukinię pokroić na plasterki, brokuła podzielić na różyczki. Na głębokiej patelni wlać 2 łyżki oleju i wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę podsmażyć i wrzucić warzywa. Podlać wodą, ok. 1/4 szklanki, przykryć i dusić do miękkości. W międzyczasie dodać sól, pieprz i pół łyzeczki ziół prowansalskich oraz szczyptę ostrej papryki. Później odkryć i całkowicie odparować wodę, warzywa powinny się podsmażyć i rozpadać. Nie trzeba robić z nich papki, dobrze zostaną grube kawałki.
Do warzyw dodać pesto, dokładnie wymieszać i ostudzić. Można dodać mozzarellę.

Przygotować talerz z wodą. W niej maczać papier ryżowy po parę sekund, później położyć na płaską powierzchnię, kłaść po 2 łyżeczki nadzienia przy krawędzi i zwijać. 
Zwijanie: na początku objąć papierem nadzienie, potem złożyć boki do środka, a później już zrolować do końca. 
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, posypać mąką lub bułką tartą, bo trochę się mogą przyklejać i układać na niej rollsy.
Piec 20 minut, w temp. 180 st. C, w połowie czasu przewrócić je na drugą stronę.
Podawać z sosem.

Sos:
W rondelku podsmażyć chwilę, na łyżeczce oliwy, przeciśnięty czosnek. Wlać pomidorową passatę, dodać szczyptę soli, pieprzu i zioła prowansalskie. Gotować na małym ogniu 5 minut.




Komentarze

  1. Uwielbiam rzeczy z papierem ryżowym :) Idealne zestawienie dla mnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszny pomysł :) Jeszcze nigdy nie jadłam, ale wygląda mega! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. sajgonki są na mojej liście "do zrobienia" ale zawsze zapominam o papierze ryżowym . ale wyglądają przesmacznie ! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Właśnie dzisiaj miałam kupić papier ryżowy, ale chciałam najpierw sprawdzić czy można coś w nim zapiec :) Mam już przepis :D Na pewno spróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  5. nie miałam jeszcze z nimi styczności, ale przeglądając przepisy coraz bardziej kusi mnie ich zakup :) tym bardziej kiedy można przygotować je w tak łatwy sposób, w smacznej i zdrowej wersji :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetna wersja spring rollsow. Takich z sosem jeszcze nie widziałam. A poza tym ten sos wygląda idealnie. Super gęsty, ładny kolor, pycha! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Następnym razem koniecznie wykorzystam pomysł na pieczone rollsy, bo takich jeszcze nie próbowałam, a bardzo zachęcająco wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  8. może to głupie pytanie, ale gdzie mogę znaleźć papier ryżowy? :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja dostałam w Simply i Almie, myślę, że w większych sklepach nie będzie problemu, Tesco raczej też, trzeba szukać na orientalnych dodatkach ;)

      Usuń
    2. będę szukać, dzięki! :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Polecane posty

Copyright © Taniec Smaku