TRYB JASNY/CIEMNY

Ostra zupa dyniowa z cheddarem


Może i Halloween nie świętuję, ale z pewnością świętuję sezon na dynię. Już myślałam, że przestałam lubić zupę dyniową, bo jednak co dynia, to inny smak i ostatnio mnie nie zadowoliła. Jednak większa tajemnica tkwi w dodatkach i każdą dyniową potrawkę można fajnie urozmaicić.



Niezależnie kto, co świętuje, taka zupa to strzał w dziesiątkę i podniebienie. Ostra, z charakterem i obowiązkowymi dodatkami. A tutaj podawałam przepis na nieco łagodniejszą wersję.

Składniki:
1 marchewka
1 pietruszka
kawałek selera

1/2 łyżeczki kurkumy
szczypta chili w proszku
1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
1/2 łyżeczki imbiru
2 łyżki soku z cytryny
pieprz, sól

Do podania:
małe ptysie
ser cheddar
pestki dyni


Zagotować litr wody i wrzucić pokrojoną marchewkę, pietruszkę i seler. Gotować do miękkości, około 15 minut. Wlać puree z dyni i zmiksować na gładką konsystencję. Zostawiam trochę malutkich kawałków warzyw. Dodać przyprawy, sok z cytryny, sól i pieprz do smaku. Jeśli ktoś woli jeszcze ostrzejsze, to sypnąć trochę więcej chili, ale ostrożnie.

Rozgrzać suchą patelnię i wsypać na nią garść pestek dyni. Po chwili przemieszać i podpiekać, aż nabiorą brązowego koloru. Zdjąć z patelni od razu do miseczki.
Zupę podawać z ptysiami, prażonymi pestkami dyni i startym na wierzch cheddarem, najlepiej dużo :))






Komentarze

  1. Bardzo apetycznie i rozgrzewająco :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A ostatnio szukałam fajnego przepisu na zupę dyniową. No i już mam ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. A ja jakoś do zupy z dyni.. jeszcze muszę się przekonać ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam, chciałam zapytać ile porcji zupy wychodzi z tego przepisu?

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Polecane posty

Copyright © Taniec Smaku