TRYB JASNY/CIEMNY

Sernik z białą czekoladą i jeżynami


Przyjemne to uczucie, gdy dostrzega się małe dodatki codzienności. Otulające ciepłem dni sierpnia bardzo mi się podobają. Wystarczy położyć się na drewnianej ławce, a człowiek zaraz zasypia, bo słońce okrywa złotymi promieniami, wiatr lekko tańczy po ramionach, a ciało relaksuje się chyba bardziej niż w salonie Spa. 




Kwaskowe jeżyny zatopione w lekko słodkim serniku. Dodatek czekolady sprawia, że ser jest kruchy i zwarty. Wolno pieczony w niskiej temperaturze, dobrze wyważony, z hipnotyzującym, ziemistym spodem.

Składniki:
200g ciastek mocno czekoladowych,  np. Oreo
1 płaska łyżka kakao
70g rozpuszczonego masła

1kg  twarogu mielonego (np. z wiaderka)
2 jajka, osobno białka i żółtka
200g białej czekolady
4 łyżki cukru
ok. 300g jeżyn (można użyć też jagód)

Spód formy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia i zacisnąć obręcz. Ciastka dokładnie pokruszyć, zmieszać z kakao i masłem. Jeśli używacie Oreo to odkleić białe części ze środka, nie są tu potrzebne. Wyłożyć spód ciastkami i trochę boki. Włożyć do lodówki.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (w rondelku nad garnkiem z parującą wodą). Przestudzić. Białka ubić na pianę. Ser zmiksować z żółtkami i cukrem. Dodawać powoli rozpuszczoną czekoladę i miksować. Na końcu wolno wmiksować pianę z białek, niedługo. Przelać masę na spód.

Połowę owoców powciskać  na wierzch masy. Włożyć do piekarnika nagrzanego na 180 st.C, zmniejszyć temp. Do 130 st. C i piec 60 minut. Wystudzić i włożyć do lodówki, najlepiej schłodzić długo przez noc. Posypać resztą jeżyn.

uwaga: jeśli wolicie, to jedną czekoladę można zamiast rozpuszczania posiekać na kawałki i wmieszać do masy.




  

Komentarze

  1. Bardzo apetyczne połączenie smaków. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda nieziemsko !! do tego z jeżynkami *-*

    OdpowiedzUsuń
  3. Poproszę o kawałeczek takich pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  4. aaa mam ostrężyny! i już mam pomysł jak je wykorzystać :P Dzięki!

    OdpowiedzUsuń
  5. Sernik wygląda nieziemsko! Zjadłabym kawałek do porannej kawy ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. faktycznie wygląda niesamowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Z ciekawości, jak wpływa na sernik pieczenie go w niskiej temperaturze? Planuję zrobić taki jeden, z malinami, ale ponad 100 minut pieczenia( w przepisie) mnie zastanawia. :) Pozdrawiam, Renata

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z osobistego doświadczenia - ten pieczony w niższej temperaturze jest bardziej kremowy, mazisty.

      Kocham serniki z białą czeko, z jeżynami jeszcze nie robiłam, ale wygląda idealnie!

      Usuń
    2. Słyszałam, że serniki pieczone w niskiej temperaturze i dodatkowo w kąpieli wodnej nie pękają. Piekłam tak dzisiaj i niestety się nie sprawdziło, ale sernik spękany czy nie, zawsze pyszny! :D

      Usuń
    3. Z moich obserwacji takie serniki właśnie są bardziej kremowe i gwałtownie nie wyrastają żeby potem opasc, jak to często bywa. Jest inny w konsystencji niż takie tradycyjne serniki, trzeba spróbować i sie przekonać :)

      Usuń
    4. Od siebie mogę dodać, że serniki pieczone w kąpieli wodnej nie są suche, mają takie ożywcze, kremowe wnętrze :)

      Usuń
  8. Boski! Sernika z dodatkiem białej czekolady jeszcze nie robiłam, a chętnie takie wersji spróbuję. Jeszcze te jeżyny :) Chciałam ostatnio się na nie skusić ale sklepach są takie drogie, że taniej mi wyjdzie pojechanie po nie do lasu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja na szczęście mam swoje na ogrodzie, jezyny można zastąpić jagodami, ale raz w sezonie można kupić, bo są pyszne ;)

      Usuń
  9. o Boże :) wygląda fantastycznie :) będziem testować, wróciłam w końcu z urlopu z nowymi siłami :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trzeba testować i szukać swoich ulubieńców :)

      Usuń
  10. jakbyś czytała w moich myślach, ostatnio chodzi za mną sernik, a i jeżyn w tym roku nie jadłam, więc czas to zmienić :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Sernik prezentuje się wyjątkowo dostojnie, bardzo pysznie, jakby był przygotowany na królewski dwór. Bardzo smakowicie wygląda ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hehe, na rodzinną imprezkę to prawie jak na dwór :P Ale to prawda, sernik prezentował się wspaniale :)

      Usuń
  12. Wczoraj upiekłem, wyszedł świetny ;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O proszę jestem pełna podziwu! Cieszę sie ze zainspirowalam :)

      Usuń
  13. "korona" z jeżyn wygląda wspaniale

    OdpowiedzUsuń
  14. och Oreo, dzisiaj o nim pisałam własnej produkcji ;)
    przepis zapisuję :)

    OdpowiedzUsuń
  15. właśnie spróbowałam pierwszy kawałek - smak obłędny! ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To cieszę się bardzo, że mi o tym napisałaś ! :))

      Usuń
  16. sernik jest przepyszny, tak jak i wygląda :) ja wsypuję zmiksowanego żółtka z serem jeszcze budyń waniliowy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciekawe z tym budyniem, muszę kiedyś spróbować :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Polecane posty

Copyright © Taniec Smaku