TRYB JASNY/CIEMNY

Piernik przekładany



Kiedyś przygotowanie świąt, planowanie i oczekiwanie trwało dla mnie dłużej. Teraz wszystko tak szybko się toczy, że nie wiedzieć kiedy, święta stoją już niemal za progiem. A ja tak lubię planować, wyobrażać sobie i cieszyć się zbliżającym czasem spokoju i radości.
Do tego nada się ten zwykły,  powszedni piernik. Dobry i zadowalający, wilgotny, miodowy, z kwaskowym posmakiem nadzienia. Ten został upieczony przez mamę, a ja Wam go prezentuję. 



Kojarzy mi się z odpowiedzią na pytanie „ Co się stało?” – „To długa historia…” Bierzemy piernika, siadamy w miłym kącie i słuchamy tej długiej opowieści, aż piernik się skończy i trzeba będzie polecieć upiec więcej :3

Składniki:
125 g masła
3/4 szklanki brązowego cukru lub białego
2 łyżki miodu
2 łyżki powideł śliwkowych
4 łyżeczki przyprawy do piernika
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 pełne łyżki kawy zbożowej (np. Inki)
1 szklanka mleka
2 jajka
300 g (2 szklanki) mąki pszennej

* do masy można dodać 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich i 50g pokrojonej czekolady

Do przełożenia:
Kilka łyżek powideł śliwkowych, u mnie dodatkowo wymieszane z żurawiną i różą

Polewa:
150g gorzkiej czekolady
Ok. 1/2 szklanki mleka (tutaj sojowe)
+orzechy włoskie do posypania

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Średnią formę prostokątną lub dużą keksówkę posmarować tłuszczem i posypać mąką.

W szerokim garnku na małym ogniu roztopić masło, dodać cukier i wymieszać. Dodać miód, powidła śliwkowe, przyprawę do piernika i cynamon. Podgrzewać jeszcze przez minutę na minimalnym ogniu cały czas mieszając. Zdjąć garnek z ognia, odczekać minutę i dodać kolejno sodę, kawę zbożową, mleko oraz roztrzepane jajka. Wszystko szybko oraz energicznie wymieszać łyżką , masa będzie się pienić. Cały czas mieszając dodawać stopniowo mąkę, najlepiej bezpośrednio przez sitko. Masę wymieszać tak aby nie było w niej grudek mąki.

Masę wlać do przygotowanej foremki  i wstawić do piekarnika. Piec przez 45 - 50 minut, aż wetknięty patyczek będzie suchy. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Po całkowitym ostudzeniu piernik przekroić na pół i przełożyć powidłami.

Przełożony piernik polać polewą: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i dodawać stopniowo mleko, do uzyskania jednolitej konsystencji. Polewą ostudzić i polać nią piernik. Posypać posiekanymi orzechami.
Aby piernik był wilgotny i smaczny przez kilka dni możemy go trzymać w zamkniętym pojemniku.



Komentarze

  1. to prawda, nie wiedzieć kiedy i jak a już zostało tylko 14 czy 13 dni do świąt :)
    piernik jest nieziemski! a z powidłami to już raj! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Mi czas tak ucieka, nim się obejrzałam, a tutaj święta za 2 tygodnie. W tym roku nie biorę aktywnego udziału w przygotowaniach, lecz tradycyjny piernik zagniotłam. Taki szybki tez lubię, z filiżanką herbaty, do pogaduch najlepszy. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Właśnie taki piernik chcę zrobić na święta :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ja też uwielbiam wyczekiwać świąt tak w spokoju, a w tym roku wszystko tak pędzi!

    OdpowiedzUsuń
  5. wygląda bardzo bardzo apetycznie, a z dodatkiem powideł uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. wszyscy piernik serwują, u nas też dziś był:) uwielbiam:D

    OdpowiedzUsuń
  7. pierniki kocham zawsze i wszedzie, ale tym razem zdj mnie zachywcily nawet bardziej niz on *.*

    OdpowiedzUsuń
  8. piernik *.* święta *.* ten zapach <3

    OdpowiedzUsuń
  9. moze sobie go wyprobuje - apetycznie sie zapowiada:)))

    OdpowiedzUsuń
  10. Mi też straszliwie ten czas ucieka, śliczny ten piernik:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Polecane posty

Copyright © Taniec Smaku