TRYB JASNY/CIEMNY

Owsianka - śliwka z czekoladą



Potrzebuję inną owsiankę, nowy smak, składniki, których raczej nie dodaję. Znalazłam ją tutaj, w internetowym gąszczu, fantazji kulinarnej blogerów. A w szafce leżą dwie ogromne gorzkie czekolady, przywiezione z Austrii, które proszą o konsumpcję. Nie byłam zwolenniczką jedzenia tego typu słodkości na śniadanie, ale w takiej formie jest to bardzo na miejscu i na zdrowie.

Albowiem wyczytałam, że gorzka czekolada jedzona parę razy w tygodniu,  w małych ilościach (ok. 2 kostek), zmniejsza ryzyko zawału serca i zawiera antyoksydanty, które opóźniają procesy starzenia się.
I kolejna nowość, owsiankę gotujemy na wodzie, bez mleka i potem dodaje się  jogurt, co tworzy kremową całość.

Składniki:
  • 3 łyżki płatków owsianych błyskawicznych
  • 3/4 szklanki wody
  • 1 mały jogurt o smaku suszonej śliwki lub naturalny
  • Kilka suszonych śliwek
  • Kilka orzechów włoskich
  • 2 kostki gorzkiej czekolady

Rozgrzej patelnię. Wysyp na nią płatki owsiane i praż je przez chwilę, do momentu aż zaczną wydzielać przyjemny zapach. Ściągnij je z ognia i przesyp do garnuszka. Wlej wodę, dodaj szczyptę soli i gotuj przez chwilę na wolnym ogniu, aż płatki wchłoną płyn i lekko zmiękną. Możesz gotować dłużej, w większej ilości wody, jeżeli lubisz owsianą papkę. Daj płatkom nieco ostygnąć, a następnie zmieszaj je z jogurtem. Śliwki, czekoladę, orzechy posiekaj drobno i wymieszaj z jeszcze ciepłą owsianką.



Komentarze

Prześlij komentarz

Polecane posty

Copyright © Taniec Smaku