TRYB JASNY/CIEMNY

Szpinakowe placuszki z twarogiem

Tak wiem, to kolejne placuszki, ale nie tak znowu, przecież te nie są na słodko, tylko na obiadowo. Super pomysł od Agaty, która z dietetycznymi przepisami trafia prosto w moje gusta. Dobra opcja dla tych, co w poście chcą zjeść lżej i zdrowiej (chociaż zdrowiej to powinno być zawsze).

Składniki (przepis na 1 porcje-ok. 6 placuszków)
150g mrożonego szpinaku
2 jaja
pół łyżeczki soli
1 ząbek czosnku
50 g chudego  twarogu
pieprz
1 łyżka mąki żytniej
jogurt i starty parmezan jako dodatek - ilość wg preferencji
Szpinak rozmrażamy w garnuszku na małym ogniu, a następnie odlewamy nadmiar wody. Do miski wbijamy 2 jaja, dodajemy mąkę, sól i resztę przypraw oraz jeden zmiażdżony ząbek czosnku, wszystko razem mieszamy intensywnie trzepaczką. Do wymieszanych składników dodajemy "pokruszony" twaróg oraz odsączony szpinak i mieszamy raz jeszcze, aż ser rozdrobni się na bardzo małe grudki. Smażyć na odrobinie oleju, 2 łyżki tworzą jeden placuszek.

Podawać z jogurtem naturalnym i startym parmezanem.




Komentarze

  1. Wyglądają przepysznie...

    OdpowiedzUsuń
  2. już wiem, co zjem na obiad w najbliższym czasie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Robię podobne, tylko zamiast twarożku daję ser pleśniowy. Najlepsze obiadowe placki na świecie ^^
    Śliczne zdjęcie

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak pięknie zielone! Taki wiosenny, piękny posiłek:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Przy drugim zdjęcie poczułam się jak w raju! Wspaniałe placuszki i bardzo apetyczny blog:)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. mmm uwielbiam szpinak! a placuszki prezentują się przepysznie ;D
    zapisuję przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. ta intensywna zieleń mnie zniewala :) wiosnę czuć w powietrzu..

    OdpowiedzUsuń
  8. wyglądają niesamowicie apetycznie ;)
    pozdrawiam cieplutko i zapraszam do siebie,
    Szana-Banana
    www.gastronomygo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  9. O, jakie to musi być dobre :P

    OdpowiedzUsuń
  10. Na ile porcji jest ten przepis?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten przepis jest właściwie na jedną porcję - 6 małych placuszków, tak w sam raz na jeden posiłek :)

      Usuń
  11. Robiłam je dwukrotnie, za każdym razem wyszły przepyszne. Nie sądziłam, że z takich składników można zrobić coś dobrego.
    Moje uwagi, spostrzeżenia:
    - masa wyszła dość rzadka, ale to nie stanowi żadnego problemu, ani przy smażeniu
    - ząbek czosnku można zamienić na czosnek granulowany
    - całkowity czas przyrządzenia placków zajął mi ok. 30 minut
    - jadłam bez żadnej polewy ani jogurtu; boję się, że to zabije ten cudowny smak :'<
    - masa kaloryczna wynosi ok. 300kcal w odniesieniu do całego dania

    Dziękuję, smacznego.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za uwagi, na pewno komuś się przydadzą, chociaż czas przyrządzania może być krótszy, ale to wiadomo zależy od możliwości uwijania się w kuchni :P Pozdrawiam :))

      Usuń
  12. A gdybym chciała użyć świeżego szpinaku ile gramów musiałabym dodać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem, czy to dobrze oszacuję, mrożony szpinak zachowuje się też inaczej niż taki świeży. Możesz spróbować dać taką szklankę posiekanego szpinaku, tak bym próbowała :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Polecane posty

Copyright © Taniec Smaku