TRYB JASNY/CIEMNY

Ciasto ze śliwkami i domową czeko-śliwką


Niektórzy w walentynki oczekują czyjegoś ciepłego serca, które ich nie zawiedzie i sprawi, że poczują się szczęśliwi... Ja postanowiłam sama sobie takie zrobić. Więc z mojego serca i walentynkowego natchnienia, powstało gorące i aromatyczne serce, o misji szerzenia miłości i uśmiechu na twarzach innych. Mnie nie zawiodło i mam nadzieję, że wam też przyniesie odrobinę ciepła.

przepis autorski 

Składniki :
  • 270g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 190g miękkiego masła
  • 150g cukru
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka cynamonu 
  • 400g śliwek (świeżych lub mrożonych)
  • 6 sporych łyżek czeko-śliwki (lub wymieszać nutellę z powidłem 1:1) przepis
Kruszonka: 
  • 10g masła, rozpuszczonego 
  • 10g mąki 
  • 10g cukru
  • szczypta cynamonu 
Masło utrzeć z cukrami na puszystą masę. Dodawać po kolei jajka, cały czas miksując. Mąkę wymieszać z proszkiem i cynamonem i dodawać porcjami do masła, miksując na wolnych obrotach. Masę przelać do silikonowej formy w kształcie serca lub okrągłej wyłożonej papierem do pieczenia. Połówki śliwek powciskać w ciasto, rozcięciem do góry. Na wierzchu rozsmarować nutellę ze śliwek. 

Wszystkie składniki na kruszonkę dać do miski i rozrabiać palcami na okruszki. Posypać nią ciasto. Piec 1 godzinę w temp 180 st. C. Studzić 20 minut, żeby się dało pokroić, ale i tak będzi
e jeszcze ciepłe.

Komentarze

  1. az szkoda jesc, pieknie wyglada !

    OdpowiedzUsuń
  2. Osobiście uwielbiam odbdarowywać bliskich słodkimi wypiekami, więc takie serducho jest wg mnie idealne na prezent, szczególnie w walentynki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię takie proste ciasta owocowe, ale nie pomyślałabym, żeby dodać do takiego nutellę. Yummy :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Rewelacyjne zestawienie smaków. Serce...łapie za serce:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale świetny pomysł na ciacho! Ta nutella ze śliwką brzmi bardzo apetycznie :D

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Polecane posty

Copyright © Taniec Smaku