TRYB JASNY/CIEMNY

Zapiekanka gyros z ryżem, kurczakiem i marynowanymi warzywami


Wchodząc z czymś ciepłym i przyjemnym w jesienną aurę, podrzucam danie dla wielbicieli wszystkiego co zapiekane pod serem. Poza tym posiłek jest fajnie zbalansowany, jest sporo białka, warzyw i wypełniające dodatki węglowodanowe. Lekko octowe nuty z marynowanych ogórków i papryki nadają wyrazistego charakteru, a przez zapiekanie również ich ostrość łagodnieje. W połączeniu z ryżem i klasycznym sosem, będziecie długo dobrze wspominać ten smak :)

Składniki:
220g ryżu białego/ można zamienić na inny ulubiony
450g filetu z kurczaka
olej 
2 łyżki przyprawy gyros-kebab
po 1/3 łyżeczki oregano i słodkiej papryki
1 średnia cukinia
papryka konserwowa, wg gustu, daję ok.5 kawałków z zalewy
4 ogórki konserwowe 
150-200g jogurtu greckiego
3 łyżki majonezu (kielecki)
1/3 szklanki keczupu
pieprz, sól
1 mozzarella, kulka
120g sera żółtego w kostce, do tarcia
 
Ryż ugotować w osolonej wodzie ok. 12 minut, nie dłużej, nie może się rozgotować.
Cukinię pokroić podłużnie na 3 części, następnie w płaską kostkę. Na patelni rozgrzać łyżeczkę oleju, wrzucić cukinię, lekko posolić i posypać oregano. Podsmażyć na średnim ogniu, aż zmięknie i się zrumieni. Zdjąć z patelni na talerz.
Kurczaka pokroić w niedużą kostkę, włożyć do miski, dodać przyprawę gyros, oregano, paprykę, 2 łyżki oleju i dokładnie obtoczyć. Na tej samej patelni rozgrzać łyżeczkę oleju, wrzucić kurczaka i obsmażyć przez ok. 7 minut na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu, żeby mięso się ścięło, ale było soczyste. Odstawić.
W misce wymieszać jogurt z majonezem i keczupem, dodać świeżo mielony pieprz. Ser zetrzeć na tarce, mozzarellę przekroić na pół i pokroić w plastry. 
Paprykę i ogórki pokroić w kostkę.
Naczynie żaroodporne posmarować oliwą, wyłożyć warstwę ryżu, następnie posmarować 2/3 sosu, rozłożyć kurczaka, cukinię, paprykę, ogórki, pozostały sos, mozzarellę i posypać serem.
Przykryć folią aluminiową lub pokrywką od naczynia do zapiekania i wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 st.C.
Piec 25 minut pod przykryciem (grzałka góra-dół), następnie zdjąć folię/pokrywkę i dopiekać na samej grzałce górnej (lub opcja grill) przez 5 minut, ser się ładnie zezłoci.
Wyjąć, odstawić na 10 minut i podawać.









Komentarze

  1. Pyszny pomysł na kolację 😋

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepyszna zapiekanka :) Wczoraj była na obiad, ale na pewno jeszcze nie raz skorzystam z tego przepisu. Na stałe ląduje w zeszycie z przepisami :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Polecane posty

Copyright © Taniec Smaku