Muffiny gryczane z bananem, awokado i jabłkiem

Już traciłam nadzieję, że będę musiała porzucić wypiekanie pociesznych pyszności, przez moje nietolerancje. Jednak zaczęłam szukać zamienników, kombinować z mąkami, z dodatkami, z pozbyciem się sztucznego cukru i oto są ! Pyszne, zdrowe i wartościowe muffiny z mąki gryczanej, tak pyszne, że sama byłam zdziwiona, jak o niebo lepiej smakują od tych z mąki pszennej i białego cukru. Te niezdrowe przyzwyczajenia puszczam z dymem, w szafce dokładam kolejną mąkę z pełnego ziarna, zawsze mam zapas bananów, słoik miodu i kontener niezużywalnego zapału. Ostatnio z moim wiernym kuchcikiem, mamy go bez liku :))


za świetny przepis dziękuję Marcie z Co dziś zjem na śniadanie ;)

Składniki (6 sztuk):
1/2 szklanki mąki gryczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1/4 łyżeczki cynamonu
1 jajko kurze lub 4 przepiórcze
1 banan, rozgnieciony
1/4 awokado, rozgniecione
2 pełne łyżki miodu, rozpuścić jeśli twardy
1/2 dużego jabłka, pokrojonego w kostkę
1/4 szklanki orzechów włoskich, pokruszonych
+ 6 ładnych na wierzch


W misce zmieszać dokładnie wszystkie składniki, dopiero na końcu dodając jabłka i orzechy.
Rozdzielić masę na 6 foremek do muffin, jeśli blaszana forma, to wyłożyć ją papilotkami lub papierem. Piec 25-30 minut w temp. 170 st. C. Wbity patyczek powinien być suchy.





Komentarze

  1. Babeczki z awokado ? A może tak był się przekonała do tego owocu ! ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Awokado w ogóle tu nie czuć, ma robić raczej za masło i dodawać wartości odżywczych, więc spokojnie :)

      Usuń
  2. dobrze, że udało Ci się znaleźć idealne zamienniki i inspirować tym na blogu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Gdzie kupiłaś mąkę gryczaną ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest w dobrej cenie w Simply, a poprzednią dostałam w sklepie ze zdrową żywnością ;)

      Usuń
  4. fantastyczne muffiny! zdrowe i jak mówisz, jeszcze lepsze od tych z pszennej mąki z dodatkiem cukru :) lubię takie rozwiązania, które idą w kierunku naszego zdrowia i dobrego samopoczucia, a tym bardziej jeszcze są smaczne :) muffinki bardzo chętnie upiekę w najbliższym czasie!

    OdpowiedzUsuń
  5. świetny pomysł :) muszę przetestować to awokado w muffinkach :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zrobię te muffiny jutro :) Nie mam jednak mąki gryczanej, planuje zastąpić ją razową. Myślisz, że powinnam ją pomieszać 1:1 z pszenną, czy użyć samej razowej?

    OdpowiedzUsuń
  7. super wyglądają, właśnie poszukuję przepisu, żeby przygotować podobne, tylko kurde no, nie mam awokado! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. pyyyyyyyyyyyyyyyszne !!!!!!! nie miałam awokado więc dodałam odrobinę masła a jabłko zastąpiłam gruszką jednak pomimo drobnych modyfikacji pięknie wyrosły i smakowały niesamowicie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super, dobrze, że poradziłaś sobie z zamiennikami :)

      Usuń
  9. A co można zamiast miodu??? U nas nietolerancja fruktozy 😢

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz dodać ksylitol, ewentualnie zrezygnować ze słodzenia lub dodać jeszcze pół zmiksowanego banana do masy.

      Usuń

Prześlij komentarz

Jeśli jesteś anonimowym użytkownikiem, to miło mi będzie, gdy podpiszesz się imieniem. Wystarczy wybrać opcję - komentarz jako: "Nazwa/Adres URL" i wpisz swoje imię/pseudonim. Dla mnie to przyjemniej niż anonim ;)

Popularne posty