TRYB JASNY/CIEMNY

Czekoladowe drożdżowe debiutantki z ...



Kakao ostatnio niezwykle często gości w mojej kuchni, więc pomyślałam, dlaczego by nie zrobić z nim ulubionych, zrolowanych bułeczek? Czekoladowe ciasto drożdżowe ? O tak, tego jeszcze u nas w domu nie było. Ciasto z kakao robi się bardziej zwarte od zwykłego drożdżowego, dobrze mi się z nim pracowało i nie lepiło się tak do rąk. To trzeba było jeszcze wymyślić nadzienie. Jak zmiany i nowości, to na całego ! Wiecie o czym mówię… 


Tak jest i masło orzechowe, nie wiem za co go nie lubić, niektórzy zaczęli robić na niego nagonkę i wyszukiwać negatywów, bo stało się popularne, zawsze da się do czegoś przyczepić. Ja wiem, ze jest zdrowe, bo to zmielone orzeszki arachidowe z dodatkiem soli i jem może 2-3 razy w tygodniu. Lubię i już !
A bułeczki są idealne, mało słodkie, jak wolicie to dosypcie więcej cukru. Najlepiej je podgrzewać, zajadać i patrzyć jak masło orzechowe tańczy w środku z żurawiną ^^

/Czekoladowe bułeczki z masłem orzechowym, żurawiną i śmietankową polewą/

Składniki (10 średnich bułeczek)
260g mąki pszennej
40g gorzkiego kakao
20g świeżych drożdży
4 łyżki cukru
150ml mleka
50g masła, roztopionego
1 jajko
Szczypta soli

Wypełnienie:
4 kopiaste łyżki masła orzechowego (jeśli jest zbyt gęste to rozpuścić w mikrofali, żeby dało się rozsmarować)
300g (średni słoiczek) dżemu z żurawiny, można użyć wiśniowy, truskawkowy lub inny

Polewa:
125g serka śmietankowego, typu Bieluch/Philadelphia
3 łyżki cukru pudru

W dużej misce wymieszaj mąkę, kakao, 3 łyżki cukru i sól.
Zaczyn: Podgrzej pół szklanki mleka, ma być ciepłe, nie gorące i rozpuść w nim drożdże najlepiej w miseczce, dodaj łyżkę cukru i oprósz wierzch mąką. Odstaw na 5-10 minut i zobacz, czy drożdże się uaktywniają.

Resztę mleka wymieszaj z jajkiem, dodaj masło. Następnie zalej płynem sypkie składniki i dodaj zaczyn drożdżowy. Wymieszaj, a gdy się połączą zagnieć ciasto ręcznie albo za pomocą robota kuchennego na opcję wyrabiania ciasta, aż będzie sprężyste i gładkie. Ciasto z dodatkiem kakao robi się bardziej zwarte.
Uformuj kulę z ciasta, włóż do cienko wysmarowanej oliwą miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 25 minut, żeby wyrosło. Ma podwoić objętość.

Rozwałkuj ciasto na blacie oprószonym mąką na grubość ok. 1 cm, tak aby jeden bok był nieco dłuższy od drugiego. Ok. 30x50 cm.
Rozsmaruj masło orzechowe na całej powierzchni, później dżem żurawinowy Zroluj krótszy bok ciasta tak, żeby powstała długa kiełbasa. Pokrój wałek na plastry, jeżeli chcesz średnie bułeczki, to na 10 kawałków, można zrobić więcej lub mniej.
Rozłóż je rzędami na blasze spiralnym bokiem do góry. Między nimi mogą być małe odstępy, bo jeszcze wyrosną i wypełnią wolne przestrzenie. Posmaruj je roztrzepanym jajkiem i odstaw na 15 minut, żeby wyrosły, zrobił się miękkie i puszyste. 

Wstaw blachę do piekarnika nagrzanego do 190 st. C i piecz bułeczki 20-25 minut. Jeśli będą się pod koniec za mocno spiekać, to przykryj je folią aluminiową.
Zmiksuj serek śmietankowy z cukrem pudrem i przystrój dowolnie bułeczki.




Komentarze

  1. ja jem masło orzechowe codziennie, nie myślałam, ze można rzadziej :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A zdarzają się tygodnie, że jem i codziennie, tak uśredniłam ;)

      Usuń
  2. Pycha! Pycha! Muszę kupić masło orzechowe i piec :D
    Mostownica

    OdpowiedzUsuń
  3. Drożdzowe ciasto czekoladowe? Ojej, to musi być świetne!
    Zapisuje do zrobienie! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tylko.. nie mam dzęmu żurawinowego. Zrobiłabym z suszoną żurawiną. Ja myślisz ile jej dać? 150? 200 g?

      Usuń
    2. Nie wiem, czy zrobiłabym z suszoną żurawiną, ale myślę że 100-150g wystarczy. Może lepiej jednak kupić żurawinę w słoiczku, dostępną ma Łowicz i Rolnik albo zrobić sos z mrożonej żurawiny z dodatkiem miodu. Myślę, że kombinowałabym z dżemem truskawkowym albo wiśniowym.
      Jeśli jednak zrobisz z suszoną żurawiną, to daj znać jak wyszło :)

      Usuń
    3. Okazało się, że żurawiny też w domu brak... i ostatecznie zrobiłam z wiśniami ze słoika.
      Jak dla mnie pyszne :)

      Usuń
    4. Szybka jesteś :)) Właśnie myślałam, że zamiennik wiśni będzie równie dobry :D

      Usuń
  4. Narobiłaś mi ochoty, koniecznie muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Warto chociaż raz upiec, myślę, że u mnie się jeszcze na pewno pojawią, ale jednak wiadomo 'białe' ciasto drożdżowe najlepsze. Tutaj przez kakao, trochę ginie jego wyrazistość, ale nie ujmuje mu smaku :)

      Usuń
  5. myślę, że to musi smakować obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Gratuluję takiego wspaniałego wypieku.
    Wygląda oszałamiająco i z pewnością tak samo smakuje... i te paseczki.... poezja :)

    Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)
    http://kasinkowe-gotowanie.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale muszą być pyszne! Zapisuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  8. też jeszcze nie próbowałam drożdżowego na czekoladowo robić... chyba zapocząkowałaś nową 'erę' na te pyszności ;)
    gratuluję pomysłu ;D

    OdpowiedzUsuń
  9. Wyglądają bosko! Muszą być przepyszne!

    OdpowiedzUsuń
  10. Boskie te bułeczki, poproszę jedną :)

    OdpowiedzUsuń
  11. O wow! Czekoladowe ciasto drodżowe... Już je kocham!

    OdpowiedzUsuń
  12. ale fajnie wygląda ta polewa :)
    nagonka na masło orzechowe - pierwsze słyszę i w ogóle nie rozumiem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A spotkałam się na internecie z takimi dziwnymi wypowiedziami, że aż musiałam się wyżalić :P

      Usuń
  13. Może trochę odbiegnę od tematu, bo nie bezpośrednio o samym wypieku, ale o potrzebie jedzenia kakao w ostatnim czasie. Znam osoby, które ostatnimi tygodniami spożywają częściej, ja sama zjadam jako dodatki bądź napoje nawet 3-5 łyżeczek dziennie, szczególnie w tym tygodniu. I zastanawiam się, czy to taka potrzeba spowodowana ostatnim stanem pogody, czy może jakimiś niedoborami w organizmie? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie coś musi być na rzeczy, bo ostatnio mam ochotę na kakao jak rzadko i też codziennie piję albo z czymś jem. Może to zimowa aura tak nastraja na ten pocieszny i kojący składnik. Dobrze przynajmniej, że jest zdrowe i smaczne :D

      Usuń
    2. Mam nadzieję, że to tylko chwilowe i nie rzucę się na ciastka, batoniki, czekolady tylko dla szczątkowej ilości kakao w nich zawartych. Taka zmiana, gdy się nie lubi słodyczy w ogóle, byłaby okropna. :D

      Usuń
    3. Myślę, że jak się jest zwolennikiem zdrowego odżywiania, to Ci nie grozi rzut na 'śmieci'. Lubię zrobić kakao i rozpuścić w nim dodatkowo 2 kostki gorzkiej czekolady, zaspokaja ochotę na słodkie i zaopatruje w wartościowe składniki :)

      Usuń
    4. Zawsze jak rozpuszczam czekoladę, to na wierzchu zbiera mi się taki osad, jakby nierozpuszczone do końca kawałeczki. Nie wiem, czy to normalne, bo staram się używać dobrej jakościowo czekolady, całkiem długo gotuję. I jakoś tak mnie to zniechęca, bo w wyobraźni marzę o wypiciu takiej jak z reklamy. Wiem, trochę naiwne :D

      Usuń
    5. Trzeba jakoś kombinować właśnie, może porządnie rozetrzeć taką trzepaczką do białek, tak o ścianki. A na taką dobrą gęstą czekoladę, to właśnie więcej jej trzeba wrzucić, och muszę w końcu ją tutaj umieścić, bo chodzi za mną długo :)

      Usuń
    6. Z racji mojego stanu ( jem właśnie sernik z kakao), to jestem bardzo za! :)

      Usuń
  14. Uwielbiam masło orzechowe!! W takim połączeniu musi być jeszcze lepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Bardzo fajny pomysł na odmienienie ciasta drożdżowego :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Podoba mi się ten przepis :) zdjęcia (jak zawsze) świetne, a bułeczki bardzo pomysłowo i nowocześnie udekorowane. Nic dodać nic ująć :D

    OdpowiedzUsuń
  17. Ale musiałaś się narobić z tymi cudeńkami, efekty są wspaniałe!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie efekt jest fajny, a roboty nie tyle co mogłoby się wydawać. Takie wypieki sprawiają największą frajdę :)

      Usuń
  18. Zrobiłam je dziś tylko, że z powidłami śliwkowymi, bo akurat miałam pod ręką. Zjedliśmy w domu wszystkie od razu, były fantastyczne! :)

    Julia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cudownie, takie bułeczki to szybko się rozchodzą. Myślę, że chyba każde przetwory i dżemy się do nich nadają :)

      Usuń
  19. Gernialne, a z masłem to brak słów:D

    OdpowiedzUsuń
  20. Ale pysznie wyglądają, zjadłabym taką ze szklanką mleka:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Polecane posty

Copyright © Taniec Smaku