TRYB JASNY/CIEMNY

Dyniowe pancakes z przyprawami



Tak jak obiecałam jest i pierwszy przepis z użyciem puree z dyni. To był numer jeden do wypróbowania, trochę na letnio-jesienną nutę. Placki są bardzo mięsiste i zapychające, dlatego koniecznie trzeba je zajadać z jakimś syropem, jogurtem i owocami. Smakują wybornie, jak bogato przyprawione ciasto dyniowe. 



Dla ‘normalnego’ człowieka dwa w zupełności wystarczą, a dla praktykujących żarłoczność , trzy będą w sam raz ;)


Składniki (8 placków):

1 i ¼ szklanki mąki pszennej (dałam połowę pełnoziarnistej)
2 łyżeczki brązowego cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Szczypta soli
1 łyżeczka cynamonu
szczypta imbiru i zmielonych goździków
¼ łyżeczki gałki muszkatołowej, startej
½ szklanki puree z dyni (domowe)
1 szklanka mleka
1 jajko
2 łyżki roztopionego masła

Do podania: 
prażone orzechy i pestki dyni, syrop z agawy/klonowy, jogurt, owoce (maliny, morele)

W dużej misce zmieszać mąkę, cukier, proszek, sól i przyprawy. Do osobnej miski wbić jajko, dodać masło i rozbełtać. Dolać mleko, puree z dyni i rozmieszać. Płynne składniki wlać do suchych i wymieszać do połączenia. Jeśli będą grudki, to dobrze sprawdza się trzepaczka.

Rozgrzać patelnię i wlewać po 3 łyżki na placka. Przewracać, gdy na powierzchni ciasta zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza i smażyć jeszcze ok. 1 min. Podawać z dodatkami.





Komentarze

  1. Pysznie wyglądają. Takie duże, okrągłe i puszyste :3

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeśli tak samo dobrze smakują, jak wyglądają, to mówię im zdecydowane TAK, pomimo tego, że jeszcze nigdy nie próbowałam dyni :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przypominają mi racuchy. Smacznego. www.harezgagabriela.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Och, niech tylko na dobre zacznie się sezon na dynie, a na pewno je zrobię! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. dynie,ich pomarańczowe odcienie pełne słońca..czekam na sezon!

    OdpowiedzUsuń
  6. Połączenie dyni i korzennych przypraw to jest to, świetnie się razem komponują :)

    OdpowiedzUsuń
  7. widzę ,że tu ostatnio dyniowo , a więc bardzo pysznie !

    OdpowiedzUsuń
  8. Z dynią jeszcze nie jadłam, ale gdy tylko ją gdzieś dostanę, spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Takiego śniadanka to tylko pozazdrościć:)

    OdpowiedzUsuń
  10. nie jestem fanką dyni i ciężko mi się do niej przekonac, ale w takiej postaci to kto wie?:)

    OdpowiedzUsuń
  11. dynia w placuszkach? brzmi naprawdę dobrze! muszę spróbować :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. A ja tak kocham placuszki! Daj jednego! ;p

    OdpowiedzUsuń
  13. kocham dynie i zawsze tylko na nia czekam :D

    OdpowiedzUsuń
  14. musiały być przepyszne! wpraszam się na takie pankejki :D

    OdpowiedzUsuń
  15. Pyszne, zapachniało mi jesienią... ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. robiłam już drugi raz, placuszki są niesamowite :) dziękuję za ten przepis!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Polecane posty

Copyright © Taniec Smaku