TRYB JASNY/CIEMNY

Kruche ciasteczka - grzybki

W tym roku sezon grzybowy był mało obfity, więc postanowiłam zaradzić temu w swój sposób. Et voilà, problem zażegnany. Grzybki rosły w piekarniku jak po deszczu. A zrobiłam je głównie w celu  udekorowania moich jesiennych muffinek, ale nadają się również jako samodzielne ciasteczka do kawy, czy herbaty.


Składniki:
  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g cukru pudru
  • 125 g masła, o temperaturze pokojowej
  • 1 jajko 
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru i cynamonu 
Polewa:
  • 150g gorzkiej czekolady 
  • 3 łyżki mleka 
  • 1 łyżeczka masła
W misce wymieszać przyprawy i cukier. Mąkę przesiać na stolnicę, masło pokroić na drobne kawałki, dodać do mąki i rozcierać palcami, aż uformują się grudki. Pośrodku uformować wgłębienie, wbić do niego jajko i posypać mieszanką z cukrem . Mieszać tylko do połączenia się składników - nie za długo.
Ciasto uformować w kulę, owinąć folią, włożyć do lodówki na około 60 minut. Wyjąć z lodówki i rozwałkować na grubość około 4 mm, podsypując mąką. Wycinać ciasteczka foremką w kształcie grzybka, ale może być też inny wzór.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 minut. Studzić na kratce. 

Czekoladę rozpuścić na parze dodając mleko i masło. Zamaczać kapelusze grzybków i odkładać na kratkę do zastygnięcia czekolady.


Komentarze

Polecane posty

Copyright © Taniec Smaku