TRYB JASNY/CIEMNY

Sałatka z pieczonym indykiem i serem 'old amsterdam'

Oto i dzisiejsza nowość, która stale zagości na moim blogu. Ponieważ sałatki również są moją miłością i jem je codziennie, postanowiłam zrobić dla nich miejsce, w moich skromnych internetowych progach :) Mam nadzieję, że uda mi się zarazić was moim entuzjazmem, bo będą to połączenia smakowe, na których punkcie można oszaleć. 

Tą sałatkę najlepiej zrobić dzień po niedzielnym obiedzie, na którym będzie upieczony filet z indyka. Nie podaję sposobu pieczenia, ponieważ jest ich bez liku i zależy od upodobań.

Składniki (na 1 porcję): 
kawałek pieczonego filetu z indyka (w ulubionych przyprawach, ok 100g) 
ser twardy długo dojrzewający 'old amsterdam', ok. 20g 
garść porwanej sałaty lodowej 
1/4 awokado, pocięte w plasterki 
4 pomidorki koktajlowe 
ew. mała garść kiełków sojowych 
1/4 marchewki 
kilka pasków czerwonej papryki 
łyżka oliwy z oliwek 


Marchewkę można pociąć w cienkie paski, specjalnym nożem do obierania. Wszystkie warzywa ułożyć na talerzu. Indyka pokroić na plastry, zetrzeć ser na tarce o grubych oczkach i położyć wszystko na warzywach. Skropić oliwą z oliwek.

Komentarze

Prześlij komentarz

Polecane posty

Copyright © Taniec Smaku