TRYB JASNY/CIEMNY

Ciasto czekoladowe z cukinią


Cukinię najczęściej jem z makaronem lub nawet częściej piekę z nią ciasto. To zaraz po dyni i bananie, jedno z fajniejszych wkładek do wypieków, wzbogaca ich walory odżywcze i utrzymuje wilgotność, a przy tym nie jest w ogóle wyczuwalna w smaku. Można pominąć kakao i zrobić w wersji jasnej, jednak jego dodatek wzmacnia intensywność smaku. To ciasto wśród cukiniowych jest teraz u mnie numer jeden. Ostatnio wolę taką lżejszą konsystencję, jest sprężysta i mięciutka, nie z tych cięższych i zbitych. Polewa czekoladowa raczej się tu prosi o miejsce.
Jesień nadeszła, życzę wszystkim dużo zdrowia i energii, a wierzcie mi sama przeszłam ich mocny spadek, także niech się Wam wiedzie! :)

Składniki:
250g cukinii
80g oliwy 
2 jajka
150ml mleka, dowolnego
160g mąki pszennej/orkiszowej/owsianej/jaglanej (pomieszałam orkiszową z jaglaną)
50g kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
80g cukru lub ksylitolu

Polewa:
40g gorzkiej czekolady
30g mlecznej czekolady lub gorzkiej
1/4 szklanki mleka, dowolnego

Cukinię zetrzeć na grubych oczkach, odcisnąć z niej nadmiar wody. Do dużej miski włożyć cukinię, dodać oliwę, jajka, mleko, i cukier, dokładnie wszystko wymieszać. Następnie dodać mąkę, kakao, proszek i sodę. Wymieszać i przelać do podłużnej foremki wyłożonej papierem do pieczenia, można posypać kawałkami orzechów. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 st. C i piec ok.1 godzinę, do suchego patyczka. 

Po wystudzeniu można polać polewą czekoladową:
Do rondelka włożyć czekoladę i mleko, podgrzewać chwilę do rozpuszczenia, wyłączyć palnik i mieszać składniki do połączenia. Polać od razu wierzch ciasta i ew. boki.





Komentarze

Prześlij komentarz

Polecane posty

Copyright © Taniec Smaku