TRYB JASNY/CIEMNY

Miękkie placki owsiane z nasionami chia i mango


Placki smażone na patelni w wolny dzień, to jedna z fajniejszych chwil o poranku. No, bo kto nie lubi powolnego rozbudzania się, dostrzegania z rana rzeczy, na które nie zwracamy uwagi w codziennym pośpiechu. Lubię usiąść w fotelu z zieloną herbatą i popatrzeć na czerwoną jarzębinę za moim oknem. Lubię, gdy na zewnątrz szaleje porywisty wiatr, a w pokoju jest tak ciepło i przytulnie. Później wjeżdżają placki, mocno pachnące i lubiące wszystkie dodatki jakie macie w szafkach. Najbardziej lubią masło orzechowe, miód i konfitury. Sami sprawdźcie, z czym Wy lubicie je najbardziej.

Składniki:
1 jajko
2 łyżki zmielonych płatków owsianych/mąki owsianej
1 łyżka nasion chia
2 łyżki mleczka kokosowego
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatki
pół mango
masło orzechowe
jogurt naturalny
pokruszone nerkowce


Jajko roztrzepać w misce, wymieszać z resztą składników, na koniec dodać połowę pokrojonego w małą kostkę mango. Na patelni rozgrzać trochę masła lub oleju i wykładać łyżką masę na placki, po ok. 2-3 łyżki. Przewrócić, gdy wierzch nie będzie już taki luźny i smażyć na złoty kolor. 

Podać posmarowane masłem orzechowym z jogurtem naturalnym i kawałkami mango. Można posypać orzeszkami.



Dodatkowo mam dla Was jedną miejscówkę do polecenia w Katowicach. 
Bardzo przyjemny klimat, chyba na każdy rodzaj spotkań, ze znajomymi, na ploteczki, z chłopakiem, czy w nagrodę po zaliczeniu praktycznym na klinikach. 
Dobra kawa, jest mleko sojowe, gorąca czekolada i grzaniec. Duży wybór smakowitych ciast, miałam okazję spróbować sernika z białą czekoladą i malinami z polecenia miłej pani barmanki. Kciuk w górę ode mnie.




Komentarze

  1. Mam tak samo - w wolny dzień uwielbiam smażyć placki i lubię patrzeć jak na zewnątrz wieje lub pada, gdy nie muszę wychodzić z domu ; )
    A placki wyglądają przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O tak, ja też kocham wolny poranek poświęcić na leniwe smażenie placków, nie ma bardziej weekendowej potrawy (jeszcze naleśniki) :P Bardzo lubię połączenie mango i masła orzechowego, a chia w plackach sprawdza się idealnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Swietny przepis. Placuszki maja oblednie,apetyczny wyglad. Wiec warto skorzystac z przepisu:-P.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Polecane posty

Copyright © Taniec Smaku