TRYB JASNY/CIEMNY

Makaron fettuccine z fenkułem, tuńczykiem, świeżym oregano i bazylią


Dzisiaj na praktykach miałam okazję przysłuchać się rozmowie z niezwykłą starszą panią. Jak dla mnie, to wyglądała na nie więcej niż 80 lat, była uśmiechnięta, energiczna i z zapałem opowiadała różne historie. Po chwili dodała, że właściwie to za 3 lata skończy 100 lat! Wszyscy wokół z niedowierzaniem otworzyli szerzej oczy. Jak to? Naprawdę można tak wyglądać i tak się zachowywać mając prawie sto lat? Dzisiaj przekonałam się, że tak, sam lekarz dopytywał, jak pani się odżywia, czy w rodzinie miała podobne przypadki. Pacjentka stwierdziła, że kiedyś to jadło się niedużo, prosto, sezonowo. Głównie wspomina twaróg z olejem lnianym i wódeczkę. Ot recepta na długowieczność z przymrużeniem oka ;)


Fenkuł lub inaczej koper włoski, jak to się je? Można cienko posiekać do sałatki, upiec z oliwą lub udusić i dodać do makaronu. Ma bardzo ciekawy smak, lekko anyżowy, przełamujący jednolitość dania. Mogłabym porównać go do rukoli, oboje dają wyrazisty smak i są zaliczane do przypraw, które nadają charakteru potrawie. Szybkie danie po pracy nie musi być nudne ;)


Polecam w połączeniu z zapiekanymi bakłażanami w sosie pomidorowym, które często pojawia się w moim domu (przepis podałam tutaj)

Składniki (5-6 porcji)
120g makaronu fettuccine, suchego
1 mały fenkuł lub pół dużego
3 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
2 puszki tuńczyka w kawałkach
1/2 szklanki czarnych oliwek
3 łyżki startego twardego sera żółtego
2 łyżki serka śmietankowego
garść świeżej bazylii
2 łyżki świeżego oregano (suszonego szczypta)


Makaron ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić.
Fenkuł posiekać jak cebulę w plastry, czosnek z grubsza posiekać, mogą być nawet plasterki. Do rondla wlać 2-3 łyżki oliwy, rozgrzać i wrzucić fenkuł z czosnkiem, dodać szczyptę soli. Przykryć i dusić do miękkości ok. 10-15 minut na bardzo małym ogniu. 
Do makaronu dodać odcedzonego tuńczyka, pokrojone na pół oliwki, duszony fenkuł, starty ser, serek śmietankowy, oregano, i bazylię. Wymieszać w garnku po makaronie, lekko podgrzewając.



Komentarze

  1. Gdzie kupić ten fenkuł? I jeśli go nie złapię to mogę dać normalny koperek? :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Widziałam w tesco, lidlu i almie. Zwykły koperek nie będzie tu dobry, to zupełnie coś innego, lepiej już pominąć i udusić np cukinię :)

      Usuń
    2. Dzięki za odpowiedź, bo bym zepsuła obiad :)
      Zrobiłam właśnie i pycha! Z tym, że podzieliłam wszystko na pół i do jednej części dałam kurczaka a do drugiej tuńczyka (niestety bez serka śmietankowego, bo nie miałam w lodówce, a w taki upał nie uśmiecha mi się lecieć do sklepu) i wszyscy zachwyceni :)

      Usuń
    3. Fajnie, z kurczakiem na pewno równie dobrze smakuje :) Serek oczywiście można pominąć, on tak bardziej spaja makaron, można zamiast niego wlać do całości też 1-2 łyżki oliwy ;)

      Usuń

Prześlij komentarz

Polecane posty

Copyright © Taniec Smaku