TRYB JASNY/CIEMNY

Ciasto z musem czekoladowym i leśnymi owocami


Wyznaję zasadę na co dzień zdrowo i z przyjemnością, ale od święta chodzą po głowie wystawne ciasta i desery opływające w grzeszne dodatki. Tak, to jest zdecydowanie ciasto do celebracji i niespiesznych posiedzeń przy stole. Ciemny, ciężki spód, z delikatnym czekoladowym musem i kwaskowymi owocami.
Zdjęcia robiłam na świeżo, dlatego mus się lekko rozpuścił, ale jak postoi w lodówce to ładnie zejdzie i dobrze kroi. 




Ciasto czekoladowe:
160g gorzkiej czekolady
100g masła
120g jogurtu naturalnego
4 jajka
100g mąki orkiszowej lub innej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
70g cukru

mała miseczka jeżyn (mogą być maliny)
3-4 łyżki ciemnego rumu

Mus czekoladowy:
250ml śmietanki 30%
100g gorzkiej czekolady
1 czubata łyżka kakao
1/4 szklanki mleka, dowolnego
1 płaska łyżeczka żelatyny
1 czubata łyżka cukru pudru

Dekoracja:
gorzkie kakao
jeżyny, maliny, borówki

Czekoladę rozpuścić z masłem w rondelku, wlać do miski i przestudzić. W osobnej misce zmiksować jajka z cukrem, jogurtem, mąką i proszkiem. Dodać czekoladę z masłem, zmiksować na jednolitą masę. Formę o śr. 24 cm wyłożyć na spodzie papierem do pieczenia. Wlać ciasto i piec 30 min. w temp 180 st. C.
Ciasto całkiem wystudzić. Do miseczki z jeżynami wlać rum i zostawić do namoczenia.

Mus:
Czekoladę rozpuścić w rondelku na parze, odstawić. Do kubeczka wlać 3 łyżki wrzątku i rozpuścić w nim żelatynę. Wmieszać ją do czekolady razem z cukrem i mlekiem. Czekoladę przełożyć do miski i wystudzić, żeby nie była gorąca. Śmietanę ubić na sztywno, dodać do czekolady razem z kakao. Wymieszać delikatnie łopatką, żeby powstał jednolity mus czekoladowy.

Ciasto nakłuć widelcem i poukładać namoczone jeżyny w rumie. Rozprowadzić resztkę rumu z miseczki po cieście. Na owoce wlać czekoladowy mus, wyrównać i wstawić do zamrażalnika na 30 minut. Po tym czasie posypać grubo kakao i nałożyć owoce. Wstawić do lodówki na min. 3 godziny. Najlepsze jest na drugi dzień.




W niedzielę miałam okazję być w miejscu Karpacka Troja, gdzie panował przyjemny klimat, oddający życie grodzisk słowiańskich we wczesnym średniowieczu. 












Komentarze

Prześlij komentarz

Polecane posty

Copyright © Taniec Smaku