TRYB JASNY/CIEMNY

Lody waniliowe


Wysokie temperatury i upalne dni nie przestają nam towarzyszyć. Pogoda niczym w lipcowe południa, nie da się wysiedzieć w zamkniętym pokoju, nagrzanym od słońca niczym cieplarnia. Sąsiedzi podlewają błagające o wodę rośliny, płeć męska wystawia prężnie klatki piersiowe, myjąc samochody, a ja ? 

Ja na znak powitania letniego klimatu, robię moje pierwsze lody. Już wiele razy chciałam spróbować takich domowych. Takich, które będą naturalne, nie przesłodzone, klasyczne. Na razie wersja podstawowa, ale zapewniam was to dopiero początek, bo mam do wypróbowania wiele moich ulubionych połączeń. Zachęcam do zrobienia, bo takich nie dostaniecie na mieście ani w sklepie, a robi się je banalnie prosto :)


Składniki:
  • 1,5 szklanki mleka
  • 500 ml śmietany kremówki (30%)
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią lub ziarenka z prawdziwej wanilii/łyżka ekstraktu z wanilii
  • 3/4 szklanki cukru (można mniej np. 1/4)
  • 5 żółtek

Do garnuszka z grubym dnem wlać mleko, dodać cukier, połowę kremówki i wanilię, na średnim ogniu doprowadzić do wrzenia. W międzyczasie zmiksować w misce żółtka z resztą cukru, do uzyskania jasnego kremu. Krem z żółtek wlać do mleka, cały czas mieszając trzepaczką. Podgrzewać na małym ogniu, mieszając drewnianą łyżką, aż mieszanka będzie ją lekko oblepiała (będzie bardziej gęsta). Natychmiast zdjąć z palnika, nie doprowadzając do wrzenia - lody by się zwarzyły. W tym momencie dodać pozostałą kremówkę i pozostawić do ostygnięcia. Schłodzić do temperatury lodówkowej.
Schłodzone składniki zmiksować, przelać do pojemnika, włożyć do zamrażarki. Podczas chłodzenia kilka razy wyjmować lody np. co 1,5 godziny i mieszać mikserem, by nie wytworzyły się kryształki lodu i lody były bardziej puszyste. Gotowe lody powinny być zwarte, ale zachowywać kremową konsystencję.

Przechowywane później lody będą twarde, przed podaniem trzeba je na parę minut odstawić, żeby trochę zmiękły i dało się nabierać łyżką. Będą w sam raz kremowe.

*Robiłam z połowy porcji : 3 żółtka, 2/3 szklanki mleka, 3 łyżki cukru, 250 ml śmietanki

Na podstawie przepisu z moje wypiek, 




Komentarze

  1. sezon lodowy jest cudowny!:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. lody lody.. dla ochłody! :D
    mniam, uwielbiam, domowe najlepsze ;) przepis zapisany ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kocham waniliowe, ale nigdy nie jadłam domowych. świetnie wyglądają :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Sezon na zastępowanie posiłków lodami uważam za rozpoczęty - zwłaszcza gdy ma się te domowe...mmm!

    OdpowiedzUsuń
  5. kiedy na zewnątrz takie upały mogłabym się żywić jedynie lodami :D od dawna przymierzam się do domowych, ale cały czas coś mnie powstrzymuje... chyba warto wreszcie spróbować ;) cudne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mniam :)Lubię je! Im więcej żółtek tym smaczniejsze :)

    OdpowiedzUsuń
  7. o, widzę, że sezon na lody powoli się rozkręca! wiesz, narobiłaś mi apetytu na zimne, orzeźwiąjące kulki lodowe... mniaam!

    OdpowiedzUsuń
  8. twój przepis napewno wypróbuję :) czekam na inne smaki lodów ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. a te lody na zdjęciu to z tej połowy porcji ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak te lody były z połowy porcji. A już jutro zapraszam na nowy smak :D

      Usuń
  10. ależ kuszą;)muszę je poczynić w te wakacje;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Robiłam je do 3 w nocy, ale opłacało się! One są przepyszne i chyba nigdy już nie kupię gotowych lodów tylko będę sama je robić:D

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Polecane posty

Copyright © Taniec Smaku