TRYB JASNY/CIEMNY

Batony owsiano-morelowe z nerkowcami



Te owsiane porcje są bardzo zdrowe, pożywne i zupełnie nie takie jak w sklepach. Bardzo pomagają w stanach gorszego nastroju, śmiem twierdzić, że nawet lepiej niż czekolada, bo przynajmniej później nie mamy większego doła przez to, że nam się odłoży w boczki. Są dużo mniej słodkie od tych batonów musli na mleku skondensowanym.
Mamy tu dużo pysznych  moreli, bogatych w potas, bor, żelazo i błonnik. Chronią przed nadciśnieniem, chorobą wieńcową, anemią, zaparciami i rakiem. To podobno im Grecy zawdzięczają długowieczność. Dodaje się tutaj białka, które mogą wam zostać po zrobieniu domowych lodów. Także można zrobić dwie pyszne rzeczy za jednym zamachem :D

 Składniki:
  • 2 szklanki płatków owsianych górskich
  • 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 2/3 szklanki wiórków kokosowych
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów nerkowca (lepiej tych solonych)
  • 1 szklanka posiekanych suszonych moreli
  • 1 łyżka startej skórki z cytryny (można też użyć takiej kupnej w proszku)
  • 2 białka (ewent. 1 całe jajko)
  • 2 łyżki miodu
  • 1/4 szklanki wody
  • 2 łyżki oleju
Rozpuszczony miód zmieszać z wodą i olejem..
Mieszanką polać suche składniki dobrze wymieszane w misce, dodać 2 ubite na lekką, puszystą piankę białka. Wymieszać na jednorodna masę. Rozprowadzić równą warstwą na blasze ok. 20x30 cm wyłożonej papierem do pieczenia. 

Piec ok 30 minut w temperaturze 180 st C. Lekko wystudzone kroić w paski.






Komentarze

  1. Wspaniałe na przekąskę dla każdego;) Pyszne! I bardzo kuszące zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają super i wierzę na słowo, że smakują lepiej niż te sklepowe. A już na pewno są zdrowsze ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. nareszcie batony owsiane bez mleka skondensowanego :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Do tej pory piekłam tylko batoniki owsiane wg. przepisu Nigelli. Chetnie spróbuję Twoich.
    Zdjęcia doprawdy kuszące!
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  5. mniam! muszę zrobić, bo te sklepowe mi nie smakują! wyglądają rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nigdy nie robiłam domowych, a kupne mi nie smakują, więc może się przekonam :D

    OdpowiedzUsuń
  7. mniam, zjadłabym :) najlepiej kilka :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Yummy! I hope you'll visit my blog!

    OdpowiedzUsuń
  9. Wyglądają przepięknie i bardzo dobry miałaś pomysł z białkami; dzięki nim można uniknąć cukru jako "zlepiacza" :) Na pewno skorzystam z Twojego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  10. mmm pychotaa, marzę o nich w tej chwili <3

    OdpowiedzUsuń
  11. We looooove this! Looks amazing, will definitely have to try this recipe!

    ox from NYC!
    davie+erica

    LPFashionPhilosophy

    OdpowiedzUsuń
  12. świetne! uwielbiam domowe batoniki a za nerkowcami wprost przepadam :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Przepis już zapisany, bo z tego co widzę batoniki zapowiadają się naprawdę smakowicie :) Pzdr Aniado

    OdpowiedzUsuń
  14. Zrobiłam niedawno, bardzo nam smakowały :) Zamieniłam połowę płatków owsianych na jęczmienne.

    http://przystole.blox.pl/2013/05/Batony-owsiano-jeczmienne-z-morelami-i-nerkowcami.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ładnie je zapakowałaś, następnym razem spróbuję z jęczmiennymi :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Polecane posty

Copyright © Taniec Smaku