TRYB JASNY/CIEMNY

Guacamole


Awokado jem bardzo często. Już chyba uzależniłam się od jego smaku, ale i właściwości jakie ze sobą niesie. Świetnie wpływa na nasz wzrok, dogłębnie odżywia naszą skórę i włosy. 
Guacamole to pasta przyrządzana na bazie awokado, która ma kilka wersji, a Meksykanie dodają ją do prawie każdej przystawki. 
Świetnie sprawdza się na imprezach, podane z chipsami kukurydzianymi nachos lub jako przekąska z serową quesadillą. 

Składniki (duża miska)
4 dojrzałe awokado (miękkie w dotyku)
1 pomidor 
1/2 małej cebuli
2-3 nieduże ząbki czosnku 
sól, szczypta pieprzu
1 łyżka soku z cytryny lub więcej wg smaku
można dodać łyżkę śmietany/jogurtu
Awokado przekrawamy na pół wokół pestki i wygrzebujemy łyżką miąższ do miski. Całość ugniatamy na jednolitą masę, może być tłuczkiem do ziemniaków. Pomidora i cebulę kroimy bardzo drobno i wrzucamy. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny, pieprz i sól do smaku. 
Wszystko razem mieszamy. Podawać z chipsami, do kanapek lub tortilli.


Komentarze

  1. Właśnie poszukiwałam jakiegoś przepisu na awokado :)
    Raz próbowałam samego owocu i zupełnie mi nie smakowało a ze względu na wartości odżywcze warto jeść więc szukam jakiegoś sposobu na nie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ja robię bez pomidorów, za to z papryczką chilli. polecam też dodać posiekaną kolendrę i trochę soku z limonki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. też fajne dodatki, kolendra jak najbardziej ! :) następnym razem spróbuję, chociaż drobne cząsteczki pomidora zawsze są przyjemnym orzeźwieniem w jedzeniu.

      Usuń

Prześlij komentarz

Polecane posty

Copyright © Taniec Smaku