Jagodzianki bogato nadziane i z kruszonką


Już chyba rok minął odkąd upiekłam ostatnie drożdżówki, a nawet były to bardziej croissanty, niż klasyczne drożdżowe. Nie jestem zwolenniczką grubej ilości ciasta, ale raczej dużej ilości nadzienia i wyrobów wypchanych po brzegi owocami lub czekoladą. Każdy ma swój typ, ale ja zawsze celuje w to, żeby dobrej jakości ciasto było tłem dla głębi smaku, jakim w tym przypadku są owoce lata.
Jagodzianki to klasyk, bezsprzeczny. Hit plaż nad Bałtykiem z dzieciństwa i hipnotyzujące mocnym fioletem, małe dzieło kulinarne. 
Jednak, żeby drożdżówka uwiodła, ciasto musi być rewelacyjne i tu takie dostaniecie. Niezatykające ciasto, dalekie od suchego ulepku, wodzi maślanym smakiem i bogato obsypaną kruszonką. Na świeżo i na ciepło, to małe zatrzymanie w czasie, gdzie nie myślisz o niczym innym, tylko o tym, dlaczego ciasto może być takie pyszne i właściwie w tym momencie Twoje problemy życiowe nie istnieją :)
Polecam, pieczcie, bo to mały raj na ziemi.





inspiracja przepisem na ciasto od rozkosznego!

Składniki: 10 jagodzianek
80 g masła
¼ szklanki (60 ml) mleka
5 g drożdży instant (1 łyzeczka)
2 szklanki = 250g mąki pszennej (można pomieszać na pół z orkiszową jasną)
¼ szklanki (40 g) cukru
szczypta soli
1 jajko, roztrzepane
1 łyżka kwaśnej śmietany 12% lub 18%


Nadzienie:
400 g jagód
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki cukru waniliowego


1 jajko + 1 łyżka mleka, do posmarowania


Kruszonka
100 g mąki pszennej
szczypta soli
40 g cukru
50g masła zimnego

Rozpuścić masło np. w rondelku, dolać do niego mleko. Sprawdzić, żeby temperatura mieszanki była ciepła, nie gorąca. W dużej misce wymieszać mąkę z cukrem, solą i drożdżami. Wlać mleko z masłem, dodać roztrzepane jajko ze śmietaną. Wyrabiać, aż powstanie gładkie ciasto, około 6 – 8 minut. Przykryj folią spożywczą i odstawić ciasto na 2-2,5 godz. do wyrośnięcia i podwojenia objętości*. 

Wymieszać mąkę ziemniaczaną z cukrem, dokładnie połączyć z jagodami, delikatnie przemieszać łyżką od spodu, starać się nie rozgnieść jagód.
Podsypać stolnicę mąką. Ciasto podzielić na 10 identycznych części. Każdą rozwałkować na duży cienki placek, o średnicy około 10-12 cm.
Na rozwałkowane kawałki ciasta nałożyć 2 – 3 łyżki przygotowanych jagód. Przykryć jagody ciastem od każdej strony, zlepić. Zawiniętą jagodziankę położyć złączeniem do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką lub kawałkami folii spożywczej i odstawić na 1 – 1,5h, do wyrośnięcia.

W międzyczasie, przed końcem wyrastania zrobić kruszonkę. Wymieszać mąkę z cukrem i szczyptą soli. Dodać pokrojone w kostkę masło i rozetrzeć je w mące palcami. Powinny być dość zwarte kawałki.Wstawić do lodówki.Rozgrzać piekarnik do 190 st.C. Wyrośnięte jagodzianki delikatnie posmarować roztrzepanym jajkiem z mlekiem. Obsypać wierzch kruszonką. Piecz przez 20 – 22 minut, do zezłocenia. 

Smacznego! 

Przechowywanie: włożyć do pojemnika, najlepiej zjeść do 3 dni.

 *Można ciasto w misce odstawić do lodówki na noc. (W lodówce nie może panować temperatura mniejsza niż 4 stopnie Celsjusza).
Następnego dnia zaczynamy od etapu przygotowania jagód i dalej tak samo. 




Komentarze

Prześlij komentarz

Jeśli jesteś anonimowym użytkownikiem, to miło mi będzie, gdy podpiszesz się imieniem. Wystarczy wybrać opcję - komentarz jako: "Nazwa/Adres URL" i wpisz swoje imię/pseudonim. Dla mnie to przyjemniej niż anonim ;)

Popularne posty