Surówka Coleslaw z czerwonej kapusty z sosem z tahini




W zimie trzeba trochę zmienić nawyki, spojrzeć też w stronę sezonowości, zwłaszcza, że mała sałata kosztuje w sklepie dobre 10 zł, a kapusta leży i woła, że też dobra. Więc tym razem w tygodniu leci surówka. Urozmaiceniem jest tu interesujący, kremowy sos z dodatkiem tahini, bo w sałatkach, czy surówkach jest tak, że dobry sos potrafi wydobyć bogactwo smaku warzyw, które osobno mogą tak nie zachęcać. Dlatego dzielę się fajnym rozwiązaniem na utarte schematy w warzywnym zapleczu.
Bardzo dobrze wpasowała się do dania w stylu indyjskim, tutaj soczewica w sosie masala.

Składniki (na średnią miskę):
1/3 małej główki kapusty czerwonej
1 średnia marchewka
3 łyżki posiekanej pietruszki
2 łyżki prażonych nasion słonecznika
ew. 1 łyżka posiekanych nerkowców
Sos:
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki octu jabłkowego
1 łyżka sosu sojowego
sól, pieprz
2 łyżki tahini (dla odmiany można zamienić na oliwę)
4 łyżki wody

Kapustę przekroić na pół i cienko poszatkować, ważne żeby kawałki kapusty nie były za grube, można jeszcze później posiekać nożem na desce. Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posiekać pietruszkę. Wszystko wsypać do dużej miski, dodać nasiona. W szklance wymieszać składniki na sos, doprawić porządnie solą i pieprzem. Wlać do miski i dokładnie wymieszać warzywa.
 




Komentarze

Prześlij komentarz

Jeśli jesteś anonimowym użytkownikiem, to miło mi będzie, gdy podpiszesz się imieniem. Wystarczy wybrać opcję - komentarz jako: "Nazwa/Adres URL" i wpisz swoje imię/pseudonim. Dla mnie to przyjemniej niż anonim ;)

Popularne posty