TRYB JASNY/CIEMNY

Chlebek cukiniowy z orzechami


Pośpiech, szybki baton ze sklepu, bezradność w obliczu braku szybkiej przekąski po powrocie do domu, czy to Twój przypadek? A może poszukiwanie urozmaiceń w jedzeniowej rutynie, potrzeba zdrowych składników i dobrego smaku, to może też Twój przypadek? A więc napiecz sobie chlebka z dodatkiem cukinii, z dobrej jakości składników, a potem przez kolejne dni można go nosić wszędzie ze sobą i nie narzekać na beznadziejność sytuacji zgłaszanej w żołądku i w głowie.
Chlebki na słodko, tak je nazywam, bo piekę w foremce do chleba i kroję na kromki. Zazwyczaj robię je na oko, z tego co mam w kuchni lub akurat nakupię cukinii, czy bananów. Ten wyszedł wspaniale przepysznie, dlatego od razu tutaj wpada do upamiętnienia.



 Składniki (podłużna foremka ok. 28cm)
200-250g cukinii
3 jajka
3 łyżki miodu
pół banana
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 szklanka mąki owsianej
1 szklanka mąki orkiszowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki sody
1/3 łyżeczki cynamonu
1/3łyżeczki imbiru
1 łyżeczka startej świeżej skórki z cytryny
1/3 szklanki oliwy lub oleju
2 łyżki orzechów włoskich, posiekanych
1/3 szklanki posiekanej gorzkiej czekolady lub groszków czekoladowych
(opcjonalnie: 20g odżywki białkowej)

Na wierzch:
posiekane orzechy włoskie/nerkowce

Cukinię zetrzeć na tarte o grubych oczkach, odcisnąć z wody. Jajka zmiksować z bananem i miodem. Wlać masę z jajek do miski z cukinią, dodać resztę składników i dokładnie wymieszać. Wlać do podłużnej foremki wyłożonej papierem do pieczenia, posypać posiekanymi orzechami. Piec 45 minut w temp. 180 st. C, 15-20 minut przed końcem przykryć wierzch folią aluminiową, żeby się za bardzo nie spiekł. Po upieczeniu wyjąć z foremki i ostudzić.




Komentarze

Polecane posty

Copyright © Taniec Smaku