Pancakes, ulubiony przepis na maślane placki


Jest jesień, chce mi się smażyć placki i piec tarty o złocistych brzegach. Placki są jednak dobre na każdą porę roku.Trochę czasu i prób wysmażenia idealnych pancake'ów zeszło, ale mogę z czystym sumieniem przekazać Wam bardzo dobry przepis na te klasyczne, pulchne naleśniki. Z jakim charakterem placków mamy do czynienia? Są miękkie, puchate, maślane i delikatnie wilgotne. Koniecznie zaopatrzcie się w syrop klonowy, bo jego dodatek bardzo podbija smak pancake'ów. Lubię układać na nich plasterki owoców, jogurt naturalny i chrupiące dodatki. Polecam!

Składniki ok. 12 sztuk:
2 jajka
180g  maślanki lub kefiru (ok. 200ml)
20g masła, roztopionego
170g mąki (może być orkiszowa jasna, pszenna, czasem mieszam i daję 50g owsianej)
1 łyżka cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 
1/4 łyżeczki soli soli


Dodatki, propozycje:
syrop klonowy
jogurt naturalny
banan, gruszka
prażone orzechy włoskie
cynamon
masło orzechowe

W misce roztrzepać dokładnie jajka z maślanką/kefirem. Wmieszać rozpuszczone masło, dodać mąkę, cukier, proszek i sól. Wymieszać trzepaczką na masę o konsystencji gęstego budyniu.
Dobrze rozgrzać dużą patelnię, posmarować trochę masłem lub olejem i nakładać na nią po dwie duże łyżki masy, robiąc odstępy. Smażyć na średnim ogniu, aż na wierzchu zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza i przewracać placki. Podsmażać je jeszcze niedługo, powinny być ścięte z obu stron na złoty kolor. 
Placki układać na talerz i przykryć folią aluminiową lub czystą ściereczką, żeby nie wystygły.



Komentarze

Popularne posty