Pancakes, ulubiony przepis na maślane placki
Składniki ok. 12 sztuk:
2 jajka
150g mleka, dowolnego
100g jogurtu
35g masła, roztopionego
160g mąki (może być orkiszowa jasna, pszenna, czasem mieszam i daję 50g owsianej)
15g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Dodatki, propozycje:
syrop klonowy
jogurt naturalny
banan, gruszka
prażone orzechy włoskie
cynamon
masło orzechowe
Zmiksować krótko w misce jajko z mlekiem i jogurtem. Wmieszać rozpuszczone masło, dodać mąkę, cukier, proszek i sól. Wymieszać trzepaczką na masę o konsystencji gęstego budyniu, jeśli potrzeba to dodać jeszcze trochę mąki.
Dobrze rozgrzać dużą, suchą patelnię i nakładać na nią po dwie duże łyżki masy, robiąc odstępy. Smażyć na średnim ogniu, aż na wierzchu zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza i przewracać placki. Podsmażać je jeszcze niedługo, powinny być ścięte z obu stron na złoty kolor.
Placki układać na talerz i przykryć folią aluminiową, żeby nie wystygły.
Komentarze
Publikowanie komentarza
Jeśli jesteś anonimowym użytkownikiem, to miło mi będzie, gdy podpiszesz się imieniem. Wystarczy wybrać opcję - komentarz jako: "Nazwa/Adres URL" i wpisz swoje imię/pseudonim. Dla mnie to przyjemniej niż anonim ;)