TRYB JASNY/CIEMNY

Sheperd's pie, zapiekanka pasterska


Sheperd's pie, czyli zapiekanka pasterska popularna w Anglii. To potrawa z mięsa i warzyw, ułożona warstwowo, z sprężystym, gulaszowym spodem i aksamitną, kremową górą. Kawałki są foremne, nie rozlewają się po całym talerzu, jednak nie będzie to idealna postać, wiadomo po nałożeniu lekko się rozejdzie.
Dobra, komfortowa rzecz, zwłaszcza na jesienną pogodę i dużo osób przy stole lub na parę dni jedzenia :)


Składniki (ok. 3-4 porcje, na większą ilość podwajamy składniki)
 400-500g mielonej wołowiny 
1 mała cebula
1 marchewka
3 ząbków czosnku
2 łyżki sosu Worcestershire
1 łyżka sosu sojowego
1/2 szklanki sosu pomidorowego - passaty
1/2 szklanki czerwonego wina
2/3 szklanki bulionu, może być gotowy, rozrobiony
sól, pieprz
tymianek suszony, 1 łyżeczka
rozmaryn suszony, 1 łyżeczka

Ziemniaki:
600g obranych ziemniaków
100g jogurtu lub śmietany
20g masła
1 żółtko
40g tartego sera typu cheddar/bursztyn/parmezan
sól

Ziemniaki pokroić na mniejsze kawałki, zalać w garnku wodą (może być już wrzątek) do wysokości ziemniaków, dodać 1/2 łyżeczki soli i ugotować do miękkości ok. 15 minut. Odcedzić i odstawić do ostygnięcia.

W międzyczasie obrać marchewki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, obrać cebulę i pokroić w kostkę, czosnek posiekać w kostkę. Na dużej patelni lub w woku rozgrzać łyżkę oleju, wrzucić mięso i podsmażyć na brązowy kolor. Jeśli wytopi się z niego dużo tłuszczu/płynu, to odlać go z patelni. Następnie dodać marchewki, cebulę, czosnek i połowę bulionu. Dodać 1 łyżeczkę rozmarynu, 1 łyżeczkę tymianku, sos Worcestershire, sos sojowy, sos pomidorowy, posolić według gustu i posypać pieprzem.  Gotować ok. 10 minut, żeby warzywa trochę zmiękły. Następnie wlać wino, resztę bulionu i gotować jeszcze 5 minut lub trochę więcej. Masa ma być lepka, ale nie wodnista, płyny powinny do tego stopnia odparować.
Do ziemniaków dodać masło, jogurt/śmietanę i żółtko. Dodać ok. 1/3 łyżeczki soli i posypać pieprzem, następnie ubić na puree. Na koniec wmieszać starty ser. 
W naczyniu żaroodpornym rozłożyć równo mięso, powinno sięgać nie wyżej jak do połowy naczynia. Na to nałożyć puree ziemniaczane. Możecie to zrobić łyżką, ale trudno się je nakłada, bo jest lepkie i trochę gorzej wygląda. Mój sposób: wziąć jednorazowy woreczek foliowy, jak na śniadanie, nałożyć do środka masę ziemniaczaną, ścisnąć górę i odciąć jeden dolny róg, żeby powstała nieduża dziurka do wyciskania masy. Następnie wyciskać z woreczka puree na wierzch zapiekanki w paski, zaczynając od górnego rogu po skosie. Możecie się tym pobawić i zrobić inny wzorek, jeśli macie szprycę do wyciskania to jeszcze lepiej.
Następnie włożyć zapiekankę do piekarnika nagrzanego na 200 st. C i  zapiekać 30 minut.



Komentarze

Prześlij komentarz

Polecane posty

Copyright © Taniec Smaku