Muffiny dyniowe z kremem śmietankowym




Będę chyba musiała usunąć poprzedni przepis na muffiny dyniowe, bo kiedy dopracowuje się tak dobry przepis jak ten, to nie chcę, żebyście upiekli inne. Te muffiny są dokładnie takie do jakich dążyłam. Miękkie, sprężyste ciasto, nie lubię uczucia suchych i sypkich wypieków. To jest wilgotne, aromatyczne z kremowym nadzieniem i obfitą posypką z czekolady i orzechów. Tak połączone składniki muszą być sukcesem, który Wam oferuję. Pieczcie, bo jesień nadeszła, dynie zalegają w sklepach i na targach, a piekarnik prosi się o rozgrzanie :)

Składniki:
1 szklanka puree z dyni*
2 jajka
60g masła
3 łyżki miodu, pełne
3 łyżki oleju rzepakowego lub kokosowego
1/3 szklanki jogurtu/maślanki
1 i 1/3 szklanki mąki orkiszowej lub pszennej
1 szklanka mąki jaglanej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki pasty waniliowej lub ekstraktu, można pominąć

Nadzienie z serka - składniki rozmieszać
200g serka śmietankowego kremowego
1 łyżka miodu

Posypka - posiekać
czekolada gorzka, mleczna
mieszanka orzechów

*Puree z dyni: surową dynię pokroić na nieduże kawałki, usunąć pestki, upiec do miękkości ok. 30-40 min w temp 180 st. C. Obrać ze skórki, zmiksować blenderem na puree.

Puree z dyni zmiksować z jajkami. Masło rozpuścić, dodać miód i rozmieszać, połączyć z dyniową masą. Następnie wymieszać z resztą składników, masa będzie gęsta, nie lejąca się. Nakładać po łyżce masy do foremek, następnie rozsmarować czubatą łyżeczkę serka i przykryć masą ciasta do pełna foremek. Posypać wierzch czekoladą z orzechami. 

Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 st. C, piec 22-25 minut, sprawdzać wbijając patyczek, czy nie zostaje na nim mokre ciasto. Najlepiej połowę piec góra-dół, resztę czasu tylko dolna grzałka. Wyjąć z piekarnika, odstawić i odczekać 10-15 minut do wyjęcia z foremek.


Komentarze

Popularne posty