Gofry bezglutenowe z dodatkiem cukinii



Stwierdzam, że proporcje w gofrach są bardzo ważne. Tak, żeby znaleźć o idealnej strukturze, zależy czy chcemy chrupkie, miękkie, wilgotne, czy suchsze. Gofry na proszku do pieczenia są na początku chrupkie, a później miękną, lubię oba te stany. Tym razem chciałam także, żeby po zmięknięciu nie były suche tylko przyjemnie wilgotne, przyjemne bez zalania masą jogurtu, czy syropu klonowego :)
Właśnie dzięki dodatkowi cukinii do masy, ciasto takie się staje. Przemycone warzywo do posiłku zawsze na plus :)

Składniki: 2 gofry
1 jajko
2 cm kawałek cukinii
1 łyżka mąki jaglanej
1 łyżka mąki gryczanej lub kukurydzianej
1 łyżka mąki kokosowej (lub zmielone wiórki, można na zapas więcej)
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
2 płaskie łyżki gęstego mleczka kokosowego
2 łyżki wody
opc. 1 łyżka odżywki białkowej lub pół łyżeczki cukru
2 śliwki pokrojone na kawałki, można użyć inne owoce

Do miski wbić jajko, dodać pokrojoną w kostkę cukinię i zmiksować na gładką masę. Dodać resztę składników i wymieszać. Nagrzaną gofrownicę posmarować olejem, wlać masę i piec gofry 6 minut.

Podać ze śliwkami, jogurtem/mleczkiem, tahin, borówkowym dżemem, co kto lubi ;)



Komentarze

Popularne posty