Gofry bezglutenowe z dodatkiem cukinii
Właśnie dzięki dodatkowi cukinii do masy, ciasto takie się staje. Przemycone warzywo do posiłku zawsze na plus :)
Składniki: 2 gofry
1 jajko
2 cm kawałek cukinii
1 łyżka mąki jaglanej
1 łyżka mąki gryczanej lub kukurydzianej
1 łyżka mąki kokosowej (lub zmielone wiórki, można na zapas więcej)
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
2 płaskie łyżki gęstego mleczka kokosowego
2 łyżki wody
opc. 1 łyżka odżywki białkowej lub pół łyżeczki cukru
2 śliwki pokrojone na kawałki, można użyć inne owoce
Do miski wbić jajko, dodać pokrojoną w kostkę cukinię i zmiksować na gładką masę. Dodać resztę składników i wymieszać. Nagrzaną gofrownicę posmarować olejem, wlać masę i piec gofry 6 minut.
Podać ze śliwkami, jogurtem/mleczkiem, tahin, borówkowym dżemem, co kto lubi ;)
Komentarze
Publikowanie komentarza
Jeśli jesteś anonimowym użytkownikiem, to miło mi będzie, gdy podpiszesz się imieniem. Wystarczy wybrać opcję - komentarz jako: "Nazwa/Adres URL" i wpisz swoje imię/pseudonim. Dla mnie to przyjemniej niż anonim ;)