TRYB JASNY/CIEMNY

Brownie z fasolą i daktylami bez mąki


Ciągle prowadzę poszukiwania ciast, na które bez oporów można pozwolić sobie na co dzień, z korzyścią dla ciała i stanu ducha :) Poza tym uwielbiam ciasta z dodatkiem warzyw, np. z burakiem, cukinią, a teraz testuję te z bardziej sycącą wkładką, czyli tutaj z fasolą. Świetnie wchodzi jako bogato-wartościowy posiłek. Masa jest zwarta, wilgotna, ciężka, ale w swojej strukturze nie jest lepkim 'gniotem'. Mimo pozornego wrażenia ciężkości, ma dość lekki charakter. Jakkolwiek to brzmi, sami musicie ocenić. Daktyle nabijają słodycz w sam raz, nie trzeba dodawać słodziku, fasola jest lekko wyczuwalna, ale bardziej jako coś niezidentyfikowanego, niż jako typowa fasola. Bardzo smaczne, poparte głosami moich kulinarnych towarzyszów :)



 Składniki:
1 puszka fasoli czerwonej
2 jajka
2 banany
130g daktyli, suszonych
2 łyżki kakao
2 łyżki oleju kokosowego, płynnego*
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Polewa:
1 łyżka kakao
1 łyżka oleju kokosowego. płynnego*
4-5 kostek gorzkiej czekolady (70-80%)
płatki migdałów, podprażone


*można zamienić na olej rzepakowy
 foremka o śr. 20 cm.

Daktyle zalać wrzątkiem w misce i odstawić na 20 min. Fasolę odsączyć z zalewy, przepłukać na sitku. Odlać wodę z daktyli i wsypać do większej miski z resztą składników. Zmiksować blenderem na gładką masę, wlać do foremki z papierem do pieczenia (można posmarować go wcześniej olejem), wygładzić wierzch. Wstawić do piekarnika nagrzanego an 180 st. C i piec 40 minut. Wyjąć i wystudzić. 

W rondelku rozpuścić olej z kakao i czekoladą, aż powstanie gładka masa. Polać ciasto i posypać brzegi migdałami.
Wstawić do lodówki, aż się schłodzi.

Świetnie pasuje z truskawkami lub malinami, można udekorować górę lub dołożyć na boku.







Komentarze

  1. Użyłaś fasoli białej czy czerwonej? :-) Świetnie to ciasto wygląda ^^

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ojej, dziękuję za zwrócenie uwagi, nie dopisałam :P Użyłam czerwonej :)

      Usuń
  2. Pycha! Super wilgotne Ci wyszło :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy mozna zastapic olej kokosowy olejem MCT? albo oliwa z oliwek?

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo fajny przepis :) Nie byłabym sobą gdybym coś nie pozmieniała więc dodałam szczyptę soli, trochę kardamonu i imbiru w proszku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dobry pomysł! Muszę spróbować z przyprawami właśnie, teraz je bardzo często stosuje, wcześniej nie miałam takiej fazy, więc też teraz patrzę, ze by sie tu przydało :))

      Usuń
  5. Najlepsze brownie 😉 piekę je już nie wiem który raz.... Mój 4 latek uwielbia posypane kokosem, cudo 👏👏👏

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, bo to jednak niestandardowe ciasto, ale fajne i korzystne dla zdrowia :D

      Usuń
  6. Beznadzieja. To nie jest ciasto, a mamałyga w środku

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Widocznie coś w procesie pieczenia poszło nie tak, jeśli jest upieczone w dobrej temperaturze i wystudzone, to ładnie trzyma formę. Może nie dla Ciebie ten typ ciasta, pozdrawiam :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Polecane posty

Copyright © Taniec Smaku