TRYB JASNY/CIEMNY

Krem rafaello z kaszy jaglanej


Kiedy dzień nie zapowiada się zbyt ekscytująco lub dość przydługawo, jedną z rzeczy, którą można zrobić, żeby podnieść sobie nastrój, to dobre drugie śniadanie. Najlepiej takie, którego nie będziecie się mogli doczekać i będzie czaso-wspomagaczem w trudny dzień, chociaż nie mówię, że tylko tak, dobre jedzenie jest pożądane codziennie.
Więc, ląduje krem z kaszy jaglanej, o mocno kokosowym smaku, kremowe, z chrupiącymi dodatkami i słodkością uzależnioną jedynie od Was :)




Składniki: (na 5 małych słoiczków, na mniejszą ilość, zrobić z połowy składników)
2/3 szklanki kaszy jaglanej suchej 
1 łyżka oleju kokosowego, stałego
3 łyżki gęstego mleczka kokosowego
1/2 szklanki mleka (dałam roślinne-ryżowe) 
70-100g serka śmietankowego lub mascarpone 
3-4 łyżki cukru lub miód 
3 łyżki wiórków kokosowych
6 migdałów bez skórki, posiekanych drobno

Wierzch:
parę orzechów laskowych
płatki migdałowe lub całe bez skórki
wiórki kokosowe

Kasze ugotować do miękkości, aż wchłonie całą wodę (wody min. 2x tyle). Dodać olej i cukier, wymieszać, przestudzić. Dodać resztę składników oprócz migdałów i zmiksować blenderem na gładki krem, ewentualnie dosłodzić lub dolać mleka, jeśli chcemy rzadszy krem. Wmieszać migdały.

Wierzch:
Posiekane orzechy laskowe i płatki migdałów wsypać na sucha rozgrzana patelnię, prażyć 30s, następnie wsypać 2 łyżki wiórków kokosowych i prażyć jeszcze kilkanaście sekund. Uważać, żeby się nie spaliły. Przesypać do miseczki.

Nałożyć kremy do słoiczków, posypać orzechami z kokosem.


Od razu pomysł na drugie śniadanie do pracy, czy na uczelnię :)

  

Komentarze

Polecane posty

Copyright © Taniec Smaku