TRYB JASNY/CIEMNY

FIT Knoppers


Może nie powiem Wam, że nazywanie fit zamienników, tak jak popularne słodycze czyni je identycznymi, ale za to może przynajmniej kojarzyć się w dużym stopniu z ich smakiem. Mamy tu wynalazek knopperso-podobny, ale dużo zdrowszy, dużo bardziej zapychający i zaspokajający ochotę na słodkie rzeczy.
Wszystko jest 'na surowo' nie ma pieczenia, chociaż pasowałby mi też chrupiący wkład, ale taki pomysł na blaty świetnie się tu sprawdza. 
Jedyne co, to musicie chwilkę poczekać na schłodzenie wszystkich warstw i gotowe!

inspiracja: fun.eat.fit

Składniki (3 spore sztuki)
Blaty:
1/3 szklanki mielonych orzechów laskowych
5 łyżek mąki kokosowej 
2 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego
2 łyżki miodu, płynnego

Krem orzechowy:
60g mleczka kokosowego, gęstej części
1 łyżka masła z orzechów laskowych*
1 łyżeczka kakao
1 łyżeczka miodu

Krem śmietankowy:
80g mleczka kokosowego, gęstej części 
1 łyżeczka miodu, roztopionego

Polewa:
25-30g gorzkiej czekolady

Składniki na blaty połączyć i wymieszać na lekko klejącą masę. Jeśli potrzeba. to dodać jeszcze oleju lub miodu. Na blacie rozłożyć spory kawałek folii spożywczej, wyłożyć na środek masę, przykryć drugim kawałkiem folii rozwałkować na kwadrat (żeby dało się później pokroić na 9 średniej wielkości kwadracików) i włożyć do zamrażalnika.

Wymieszać składniki na krem orzechowy. W osobnej misce wymieszać składniki na krem śmietankowy. włożyć do lodówki.

Kiedy orzechowy blat stwardnieje jak deska, pokroić na 9 równych kwadratów. Jeden kwadrat posmarować grubo kremem orzechowym, przykryć drugim, następnie posmarować kremem śmietankowym, przykryć trzecim blatem i wstawić do zamrażalnika. Gdy się dobrze złączą, wyjąć i posmarować rozpuszczoną czekoladą (na parze lub w mikrofali). Schłodzić w lodówce i tam przechowywać.

Przed jedzeniem można wyjąć je z lodówki, będą bardziej miękkie, lub jeść schłodzone ;)
Ja kroję je później jeszcze na kawałki, bo cały to dość porządna porcja. 

*kupuję orzechy laskowe, podpiekam je 8-10 minut (zazwyczaj, gdy coś już piekę), miksuję w malakserze do powstania mąki, trochę odkładam, a resztę miksuję do powstania masła orzechowego - można dodać trochę jakiegoś oleju.



Komentarze

  1. Wygląda bardzo smakowicie :) Posypałabym jeszcze tą czekoladę posiekanymi orzechami laskowymi :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super przepis. Chetnie z niego skorzystam:-).

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Polecane posty

Copyright © Taniec Smaku