TRYB JASNY/CIEMNY

Torcik czekoladowy na zdrowej bazie


Dlaczego by nie jeść i od święta zdrowych rzeczy w innym ujęciu? Ktoś wmówił nam, że tort może być jedynie z mąki pszennej, z ilością cukru atakującą biedną, niczego nie przeczuwającą trzustkę i często o mdłym smaku maślanej masy lub śmietany kremówki, która maluje zmiany na skórze twarzy wielu nieświadomych osób. Może tak ostro tytułem wstępu, ale torcik, który tu widzicie zasługuje na wiele słów pochwały.


Ciasto jest wilgotne, miękkie i sprężyste, a masa to już oficjalnie najlepszy mus czekoladowy jaki jadłam, naprawdę. Do tego dołóżcie korzystne wartości odżywcze i to, że takie ciasto może stanowić normalny, cenny posiłek w ciągu dnia. Czy tyle zalet nie wystarcza? Mogę jeszcze dołożyć to, że ładnie wygląda, dobrze się kroi, a jeden kawałek jest wystarczająco pożywny.. No dobra może dwa ;)

inspiracja z pięknej strony- czysty talerz

Uwagi: forma o śr. 20 cm, chłodzenie 4h.

Spód:

2 dojrzałe banany
3 jajka
6 łyżek mąki kokosowej
3 łyżki kakao
6 łyżek oliwy z oliwek
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka przyprawy do piernika

Mus czekoladowy:

1 awokado, bardzo miękkie
1 dojrzały banan
1 łyżka kakao
100g czekolady gorzkiej lub deserowej
150g gęstego mleczka kokosowego
1 łyżka oleju kokosowego, stałego

Polewa:

1 łyżka masła orzechowego
2 łyżki mleczka kokosowego, lejącego się-można upłynnić wodą
3 łyżki mrożonych malin

Piekarnik rozgrzać do 170 st. C.

Wszystkie składniki na spód zmiksować blenderem na jednolitą masę - będzie raczej gęsta. Przełożyć do tortownicy, wstawić do piekarnika, piec 20-25 minut i wystudzić przed nałożeniem musu.

Do rondelka włożyć gęste mleczko kokosowe, czekoladę i olej kokosowy. Podgrzewać, aż składniki się rozpuszczą i połączą. Ostudzić, dodać kakao, kawałki banana i wydrążone awokado. Zmiksować blenderem na jednolitą masę. Rozłożyć mus na przygotowanym spodzie i wstawić do lodówki na min. 4 godziny.

Polewa

Maliny podgrzewać w rondelku do rozpadnięcia się. Przetrzeć przez sitko do uzyskania samego musu bez pestek. Dodać masło orzechowe i mleczko, wymieszać na lejącą się konsystencję, ale lekko gęstą. Polać wierzch.

Polewę można zrobić też bez dodatku malin.

Dekoracja: płatki migdałów, uprażone orzechy pekan, maliny.





Komentarze

  1. nie dość,że pięknie wygląda, to jeszcze zdrowa wersja:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super przepis. Skladniki mega smaczne i zdrowe. Z pewnoscia skorzystam z przepisu :-).

    OdpowiedzUsuń
  3. Hej. Masa ma być gęsta, taka że łyżka stoi? Mąka kokosowa chłonie wodę więc jej dolałam tak 3/4 szklanki i spód wyszedł mokry. Więc albo nie dolewać wody albo dłużej piec;) ale w smaku przepyszny torcik !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, masa ma być raczej gęsta i piec tyle co w przepisie lub 10 minut dłużej. Mąka chłonie wodę, ale w czasie pieczenia wychodzi już dobrze ;)

      Usuń

Prześlij komentarz

Polecane posty

Copyright © Taniec Smaku