TRYB JASNY/CIEMNY

Zapiekana kasza gryczana z burakami i kozim serem


Buraki takie zdrowe, smaczne, a tak rzadko doceniane. Ja nie doceniam ich tylko za to, że długo się je gotuje, żeby zmiękły. Jednak można nagotować buraków, przy okazji jakiejś potrawy i dodać je jeszcze, do pysznej kaszy, z rozpływającym się kozim serkiem, o aromacie rozmarynu. Ja tam ugotowałam 2 buraki, tak dwa, specjalnie do tej potrawki, bo taką miałam ochotę, co z tego, że czekałam na nie 3 godziny... Kto kocha to poczeka, również na buraka.. no i wyszło dwuznacznie :P

Składniki (2-3 porcje):
2 średnie, ugotowane lub upieczone buraki*
1 mała cebula
1 łyżka oleju
1 woreczek (100g) ugotowanej kaszy gryczanej
3 łyżki mleka sojowego lub inne
ser kozi, pleśniowy w rulonie 
sól, pieprz
rozmaryn (świeży lub suszony)

*gotowane 2-3 godzin na małym ogniu, pod przykryciem, do miękkości, tylko żeby widelec gładko się wbijał. Można też owinąć każdego buraka w folię i piec przez 40-60 min. w temp 180 st. C. Ostudzone, można przechowywać w lodówce.

Cebulę posiekać w półksiężyce, wrzucić na rozgrzaną patelnię z olejem, posypać solą, pieprzem i podsmażyć na złoty kolor. Wyłączyć gaz, do cebuli dodać ugotowaną kaszę, mleko, szczyptę soli, pieprzu i rozmarynu.

Obrane buraki pokroić w średnie plasterki. Jednego buraka ułożyć na dnie żaroodpornego naczynia, wsypać kaszę i wyrównać na płasko. Drugiego buraka rozłożyć na wierzchu, pod kątem wtykając plasterki w kaszę. Między niektóre buraki poukładać 6 krążków koziego sera, jeśli ktoś woli, to dodać więcej. Posypać jeszcze rozmarynem, można skropić z wierzchu oliwą. Zapiekać ok. 15 minut, w temp 180 st. C.








Komentarze

  1. uwielbiam pieczone buraki xxxx

    OdpowiedzUsuń
  2. Kasz gryczana i kozi ser <3 Biorę to w ciemno! na pewno niedługo będzie u mnie na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  3. pysznie wygląda, ciekawe połączenie składników:)

    OdpowiedzUsuń
  4. buraki i kasza :) wspaniałe połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. orety, jak to pysznie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  6. Oj, na buraka warto poczekać ;) Bardzo je lubię, kaszę również, świetny pomysł na połączenie.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Polecane posty

Copyright © Taniec Smaku