Tarta z mascarpone i jagodami


Kuchni sprzyja zapach kruchego ciasta. Poprawia atmosferę, nastrój i kreatywność. Zwłaszcza w lecie, kiedy każdy owoc zachęca do kombinowania. Więc, na szybko, prosta tarta, dla leniwych, ale głodnych smakowitych wrażeń. Byle szybciej na leżak, w ogrodzie, z filiżanką espresso.



Ciasto:
250 g mąki pszennej*
130 g masła, o temp. pokojowej
1 żółtko
1 łyżka cukru pudru
3 łyżki wody

Wypełnienie:
250 g mascarpone
250 ml śmietanki 30%
50 g cukru pudru
jagody

*można użyć mąkę orkiszową i zastąpić część mielonymi migdałami lub płatkami owsianymi

Wszystkie składniki na ciasto zagnieść. Powinno być gładkie i trochę miękkie. Wylepić nim formę do tarty. Ja dzielę ciasto na dwie części, każdą trochę rozwałkowuję i wylepiam formę. Nakłuć ciasto widelcem. Piec 15-18 minut w temp. 200 st. C (od dołu), na złoty kolor. Całkowicie wystudzić.

Śmietankę ubić na sztywno. Mascarpone zmiksować krótko z cukrem pudrem. Dodać do niego śmietankę i zmiksować na wolnych obrotach na gładką masę, jak najkrócej. Krem rozsmarować na ostudzonym cieście, posypać jagodami.



Komentarze

  1. prosto, szybko i niesamowicie smacznie

    OdpowiedzUsuń
  2. Pycha :) Z pewnością taką zrobie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Robiłam w ten weekend podobną tartę tylko, że z malinami! Ale następnym razem spróbuję z jagodami ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pychotka :)))) Uwielbiam takie smaki ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pychota i do tego taka śliczna!

    OdpowiedzUsuń
  6. wow, wygląda pysznie !! najlepsze to drugie zdjęcie , najbardziej mnie kusi ten krem *-*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krem jest pyszny, bo proporcje są dobrane w sam raz :)

      Usuń
  7. Chętnie bym sobie zjadła jakąś tartę z jagodami :)

    OdpowiedzUsuń
  8. taką pyszną prostotę to ja bardzo lubię ♥

    OdpowiedzUsuń
  9. ciacho- bomba!
    Pozdrawiam i dziękuję za przepis do Jagodowo Nam 5! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. uwielbiam takie wypieki! Tym bardziej, że jeszcze kuszą taki zdjęciami :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ale to pięknie wygląda! Prosty przepis, letni... świetny!

    OdpowiedzUsuń
  12. Mascarpone i jagody to niezwykle zgrany duet :)

    OdpowiedzUsuń
  13. wygląda tak bardzo omnomomnom <3

    OdpowiedzUsuń
  14. Najwspanialsza tarta na świecie!!! Jagody zamieniłam na borówki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciszę się:) A owoce to właściwie czysta dowolność ;)

      Usuń
  15. Troche cukier puder za bardzo wyczuwalny w masie .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie było w porządku, może za szybko tarta została podana, ja trzymałam wcześniej w lodówce, to cukier mógł się już wtopić ;)

      Usuń
  16. Tak jest jak napisalas...zwracam honor dzisiaj ten smak sie ,,przezarl,,i cukier nie jest wyczuwalny. pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  17. Super zdjęcia, a tarta wygląda bardzo smakowicie na tym niebieskim talerzyku:)

    OdpowiedzUsuń
  18. Naprawdę świetna tarta, niezwykle prosta i szybka w wykonaniu, a w smaku jeszcze lepsza, gościom bardzo smakowała:), POLECAM!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, a taka tarta może być podstawą do wielu wariacji :))

      Usuń
  19. Mam pytanie :) Proporcje składnikow są na jaki wymiar blachy? 28 cm ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, ta foremka ma 28 cm śr., ale można też użyć 26 cm ;)

      Usuń
  20. Rewelacyjny przepis! Prosto i smacznie! Dodałam trochę malin żeby urozmaicić kolorystykę ☺ Tarta pochłonięta przez rodzinkę i znajomych niemal natychmiast! Dzięki za pomysł ��

    OdpowiedzUsuń
  21. Czy moga być mrozone jagody?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, do tego typu ciasta nie polecam. Takie mrożone, to bardziej do pieczonych ciast ;)

      Usuń
  22. Właśnie poszła do lodówki jutro udekoruję borówkami:) czy ta baza na ciasto bez cukru nada się do tarty wytrawnej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super! Oczywiście, możesz dodać jeszcze trochę soli w wersji wytrawnej. Też czasem zamiast żółtka i wody daję całe jajko, to są moje dwa typy spodów, które lubię :)

      Usuń
  23. Wspaniała tarta! Właśnie poszukuję inspiracji, chociaż poprzednią tartę zamówiłam z dostawą do domu na e-torty bo na pieczenie po prostu nie mam czasu! :( Teraz właśnie zbliżają się kolejne urodziny i prawdopodobnie znów zamówię tort ze strony, zamiast męczyć się z pieczeniem w te upały! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fajna reklama, ale ja polecam jednak upiec samemu ;)

      Usuń
  24. Trafiłaś idealnie w moje smaki! Pochłonęłabym całą od razu hihi:)

    OdpowiedzUsuń
  25. Ciasto szybkie w przygotowaniu! Bardzo dobre aż ślinka cieknie 😜😜PYCHOTKA!!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proste przepisy i połączenia smaków najbardziej zapadają w pamięć :))

      Usuń
  26. Zrobilam dzisiaj ze zwyklym cukrem bo nie mialam pudru. Wyszla pyszna.

    OdpowiedzUsuń

Publikowanie komentarza

Jeśli jesteś anonimowym użytkownikiem, to miło mi będzie, gdy podpiszesz się imieniem. Wystarczy wybrać opcję - komentarz jako: "Nazwa/Adres URL" i wpisz swoje imię/pseudonim. Dla mnie to przyjemniej niż anonim ;)

Popularne posty