Sernik na ciemnym spodzie z brzoskwiniami


Czasem warto spontanicznie, bez snucia wielkich planów, zerwać z rutyną, żeby później z ochotą do niej powrócić. Bo w tych codziennych czynnościach, rytuałach, natręctwach, czy celebracjach, odnajdujemy bezpieczeństwo, spokój i małe, codzienne szczypty szczęścia. Ja celebruję picie kawy w filiżance, koniecznie przykrywam łóżko przytulną narzutą i smaruję na noc usta pomadką nawilżającą. Ciekawa jestem jakie są Wasze codzienne rutynowe zajęcia ?


Kiedyś ten sernik mogłabym nazwać rutynowym, bo pojawiał się u nas w domu bardzo często. Zamiennie na cieście czekoladowym lub białym. Cóż tu mówić, są tu dobrze połączone smaki, w dużej blaszce, która po dwóch dniach okazała się za mała. To chyba ten efekt, pragnienia powrotu do rutyny, czyli tego co dobre i sprawdzone ;)

Wiem znowu sernik… przepis domowy, a przypomniała mi o nim Niula

Ciasto:
3 szklanki mąki + ew. pół szklanki
4 łyżki kakao
200g masła, miękkiego
2/3 szklanki cukru pudru
6 żółtek
4 łyżki śmietany 18%
1 łyżeczka proszku do pieczenia

W misce wymieszać wszystkie składniki na ciasto, zlepić na jednolitą masę. Można dosypać jeszcze pół szklanki mąki, jeśli masa jest zbyt lepka. Podzielić na dwie części, zawinąć każdą w folię spożywczą i wsadzić do zamrażalnika.

Masa serowa
1 kg twarogu dobrze zmielonego, użyłam sernikowego z wiaderka
3 jajka
100 g miękkiego masła
2 pełne łyżki budyniu waniliowego
¾ szklanki cukru

Jajka utrzeć mikserem z cukrem, dodawać masło, budyń w proszku i stopniowo twaróg, do uzyskania gładkiej masy.

Dodatkowo:
6 białek
1/2 szklanki cukru
duża puszka brzoskwiń

Białka ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier. Brzoskwinie pokroić w średnią kostkę.

Formę ok. 25 x 35 cm posmarować masłem. Jedną część ciasta zetrzeć na tarce i delikatnie docisnąć lub odrywać kawałeczki i wylepiać nimi formę. Ważne, żeby nie za mocno dociskać, bo zrobi się nam twardy spód. Na to wylać masę serową, później rozłożyć brzoskwinie, posmarować pianą z białek i na wierzch zetrzeć na tarce drugą część ciasta. Polecam najpierw na boku, a potem posypać. Piec 60 minut w temp. 180 st. C (od dołu). Dobrze wystudzić.

Najlepszy jest na zimno na drugi dzień.




Komentarze

  1. Orety, za dużo tych serników oglądam, bo za bardzo je uwielbiam i za bardzo mi ślinka cieknie :)
    Sernikowe cudo.

    OdpowiedzUsuń
  2. sernik wygląda bosko :) taki kremowy , czekoladowy ....mniam mniam

    OdpowiedzUsuń
  3. Niedawno robiłam podobny, tylko, że na jasnym spodzie :) Teraz jest powód, żeby znowu spróbować, tym razem takiego :D Ale pycha <3

    OdpowiedzUsuń
  4. sernik wygląda bardzo zachęcająco ,aż chce się go zjeść !! pycha ;D

    OdpowiedzUsuń
  5. Chodzi za mną i Paciką taki sernik ostatnio <3

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam ten sernik, aż czuję jego smak :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie dość, że sernik, to jeszcze z czekoladową kruszonką i brzoskwiniami, cudo :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja uwielbiam w słoneczny dzień usiąść z kubkiem kawy na dworze i słuchać...ciszy:) Sernik prezentuje się świetnie:)

    OdpowiedzUsuń
  9. sernik marzenie <3 mniam uwielbiam taki!!

    OdpowiedzUsuń
  10. Prześlicznie wygląda ten biało-czarny kontrast :)
    Hmm... Ja przed snem smaruję usta kremem Nivea ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Przepisów na serniki nigdy nie za dużo. Ja zawsze zaczynam dzień kawą, a kończę zieloną herbatą. To chyba mój mały dzienny rytuał. :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Pycha, na drugi raz dam mniej kakao do ciasta, ale wszystkim smakowało :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rzeczywiście ciasto jest mocno kakaowe i może przez to bardziej zwarte. Dziękuję za komentarz po zrobieniu :D

      Usuń
  13. Te proporcję są mniej więcej na jaką blachę?

    OdpowiedzUsuń
  14. Sernik pieklam i jest pyszny. Szczerze polecam 😊

    OdpowiedzUsuń
  15. Zrobiłam ten sernik z Twojego przepisu i jest idealny. Zapisuję go na liście idealnych przepisów :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Nie wiem dlaczego ale moje ciasto, mimo że robione według przepisu strasznie się ciapało przy tarciu :( Mroziłam małe kulki ponad godzinę, niestety przy ciepłych dłoniach po chwili odmawiało posłuszeństwa,nie wiem co zrobiłam źle.. Byłam zmuszona na dół rozwałkować, natomiast na góre mocno się pomęczyć zeby w miare je zetrzeć .. :( Sernik mimo wszystko bardzo dobry

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. czasem zależy to od typu mąki jaki się ma, można dodać jej wtedy jeszcze pół szklanki więcej, żeby ciasto było twardsze i lepsze do tarcia. Jednak nie jestem przekonana, czy o to mogło chodzić... Szkoda, że miałaś z nim więcej pracy, myślę, że właśnie dodanie mąki mogłoby pomóc dla konsystencji :)

      Usuń
  17. Czy może być margaryna zamiast masła???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może być, jednak z masłem będzie lepsze w smaku ;)

      Usuń
  18. Właśnie ukroiłam pierwsze 4 kawałki. Mniam <3 szkoda, że nie mogę dołączyć zdjęcia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie szkoda, że nie da się tu załączać zdjęć, ale wierzę, że wyszło świetnie :)

      Usuń
  19. Sernik świetny, wręcz idealny (mój pierwszy który piekłam sama :)) jedynie na moją blachę następnym razem zrobię z półtora porcji sera :D

    OdpowiedzUsuń
  20. Witam. Planuję upiec ten sernik jednak mam awarię dolnej grzałki w piekarniku, ale mam termoobieg. Jak Pani myśli czy wyjdzie na tej funkcji pieczenia ten sernik, czy na razie odpuścić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie mam doświadczenia z termoobiegiem w przypadku takiego ciasta, bałabym się chyba o to, ze góra może się szybko przypalić, jednak może polecam przeszukać internet, jak również zachowuje się sernik z taką opcją pieczenia, może znajdą się jakieś informacje. Bez doświadczenia ciężko mi doradzić, żeby nie wyszła klapa :)

      Usuń
  21. Czy można piec go w opcji Góra dół?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, trzeba tylko sprawdzać czy góra się za bardzo nie przypieka, wtedy przekręcić opcje na dół, ewentualnie przykryć lekko ciasto folią aluminiową :)

      Usuń
  22. Lubię serniki, ale jak do tej pory nie piekłam czekoladowych serników. Warto spróbować! myślę, że zbliżające się święta będą doskonałą okazją! Moją specjalnością na specjalne okazje jest tort czekoladowy, bo uwielbiam czekoladowy biszkopt, szczególnie od kiedy korzystam z porad https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/desery-i-przekaski/jak-upiec-klasyczny-biszkopt-czekoladowy/
    Cała rodzina zawsze czeka w święta na mój tort!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jeśli jesteś anonimowym użytkownikiem, to miło mi będzie, gdy podpiszesz się imieniem. Wystarczy wybrać opcję - komentarz jako: "Nazwa/Adres URL" i wpisz swoje imię/pseudonim. Dla mnie to przyjemniej niż anonim ;)

Popularne posty