Bruschetta z pomidorami
Przekąska prosto z rozgrzanych Włoch, które doskonale rozumieją
nas w te upały. Bruschetta (czyt. brusKEta) to lekka i szybka, a w dodatku aromatyczna grzanka, która ląduje ostatnio
codziennie w domowym menu. Różnie się je podaje, ale ja postawiłam na tradycyjną
wersję i z dodatkiem mozzarelli, polecam :D
Składniki (2 grzanki):
- 2 kromki chleba (najlepiej bagietka, ciabatta lub jakiś włoski)
- średni pomidor
- kilka liści świeżej bazylii
- 1 ząbek czosnku
- oliwa z oliwek
- Sól, pieprz
- mozzarella
Pomidory pokroić w kosteczkę (jeżeli wam się chce, to
lepiej będzie je wcześniej sparzyć i obrać ze skórki). Bazylię posiekać i
wrzucić razem z pomidorami do miseczki, dodać łyżeczkę oliwy, szczyptę soli i
pieprzu. Odstawić. Kromki posmarować oliwą i podpiec na suchej, rozgrzanej patelni z obu stron, żeby się zarumieniły (można też włożyć do nagrzanego piekarniku, jest szybciej przy większej ilości porcji). Czosnek przekroić na pół i natrzeć nim każdą
grzankę. Nałożyć pomidory i kawałeczki mozzarelli.
Bruschetta zawsze pyszna :)
OdpowiedzUsuńpyszności! uwielbiam to połączenie :)
OdpowiedzUsuńJa poproszę tę z mozarellą, byłaby w sam raz na śniadanie :)
OdpowiedzUsuńPysznosci! Kocham wszystko co wloskie :)
OdpowiedzUsuńPozdrowienia.
Uwielbiam takie smaki :)
OdpowiedzUsuńAle apetyczne :) Piękne :)
OdpowiedzUsuńPochwała prostoty:)
OdpowiedzUsuńsuper przekąska na lato :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię :)
OdpowiedzUsuńto takie proste, takie wloskie i takie smaczne ;D
OdpowiedzUsuńmega smacznie i mega prosto - idealnie ;)
OdpowiedzUsuńuwielbiam bruskety :D
OdpowiedzUsuńWspaniale wygląda i super smakuje:)
OdpowiedzUsuńMoje ulubione śniadanie :)
OdpowiedzUsuń