TRYB JASNY/CIEMNY

Owsianka z lodówki


Nie masz rano czasu zrobić śniadania? A może chcesz zjeść coś zdrowego w pracy, co można łatwo zapakować i przenieść. To wspaniała opcja na owsiankę bez gotowania, którą trzeba przygotować wieczorem i zostawić na noc w lodówce. Można dodawać ulubione owoce i przyprawy. Poznacie owsiankę z całkiem innej strony, jest bardziej orzeźwiająca niż ta na ciepło, ale równie dobrze zapycha. Przyniosła mi powiew lata, ze słodkim owocowym zapachem.

/inspiracja tutaj/

Składniki (1 słoiczek o pojemności ok. 300ml)
płatki owsiane górskie
dowolne mleko
3 łyżki jogurtu naturalnego  
można dodać łyżeczkę miodu lub cukru
Dodatki (tutaj):
  1. 2 kiwi
  2. 1/3 mango
  3. ½ banana, łyżka kakao
Do 1/3 wysokości słoiczka wsypać płatki, dodać jogurt i dolać mleko, tak żeby cała zawartość sięgała teraz do 2/3  wysokości, zakręcić. Potrząsać słoiczkiem, do wymieszania się składników.  Owoce pokroić i powciskać do słoiczka. Wstawić na noc do lodówki. Owoce można dodać od razu lub na drugi dzień, po wyjęciu z lodówki (chociaż takie zimne chyba lepsze).

# najlepiej wychodzi mi i polecam z mlekiem sojowym, jest wtedy jak pudding. Z krowim mlekiem wychodzi mi zawsze trochę rzadsza. 






Komentarze

  1. Owsianki z lodówki są genialne :) Ostatnio sobie taką przygotowałam na uczelnię i nie mogłam się przestać zachwycać :)
    A Twoje takie letnie, kolorowe, pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. właśnie nigdy nie mogę się doprosić, żeby domownicy nie wyrzucali zużytych słoiczków :( uwielbiam takie śniadanka :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Ależ wspaniały pomysł! Nigdy nie myślałam o czymś takim! Ekstra, na pewno takie śniadania będę brała na studia! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale fajne! :) Zrobię na pewno. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. wow super pomysł na owsiankę do pracy:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mniam! Wspaniałe, koniecznie dziś wypróbuję :D

    OdpowiedzUsuń
  7. mmmm! jak smakowicie i pomysłowo :D

    OdpowiedzUsuń
  8. wygląda apetycznie, zapewne będę próbować :)

    OdpowiedzUsuń
  9. brzmi super, muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  10. robię w najbliższy czwartek! koniecznie. rewelacyjny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  11. rewelacja! i taka poręczna :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ależ cudowny pomysł! W życiu bym na to nie wpadła i tak myślę, że na jutro do pracy taki słoiczek byłby idealny :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Pyszny i zdrowy pomysł! Napewno skorzystam! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  14. Odpowiedzi
    1. O tak , najbardziej mi smakowała :)

      Usuń
    2. Ale to, co jedzą psy?

      Usuń
    3. Możesz jaśniej się wyrazić, bo nie rozumiem pytania ?

      Usuń
  15. Pomysł genialny! A płatki zmiękły? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zmiękły idealnie, a całość jest tak cudownie kremowa :)

      Usuń
  16. super śniadanie, muszę wypróbować ten przepis, a póki co delektuję się owsianką pieczoną:)

    OdpowiedzUsuń
  17. jejku genialnie i uroczo! musi być mniam mniam ;)

    OdpowiedzUsuń
  18. Robię sobie taką owsiankę bardzo często, Tylko klasycznie w miseczce (przykrytej talerzykiem) na śniadanie w domu. Choć często też rano przekładam do słoiczka i zabieram do pracy. Dodaję do niej cynamon, cukier waniliowy i suszone śliwki, trochę orzechów włosków i ziaren słonecznika + garść otrębów! Pycha! Dla mnie nie ma lepszego śniadania ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Takie lepsze. Potwierdzam. Z lodówki juz nie jem odkąd dostałam zapalenia krtani.

      Usuń
  19. Dobre na lato. Zimą wolę ciepłą.

    OdpowiedzUsuń
  20. U Sophie Dahl taką widziałam, super rozwiązanie:) I tak pysznie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  21. Jaki fajny pomysł :) Na pewno wypróbuję. Może nawet zdążę przygotować sobie na jutrzejsze śniadanie.

    OdpowiedzUsuń
  22. brzmi ciekawie, a można ją potem podgrzać w pracy, bo na zimno to chyba nie lubie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że można, ale spróbuj na zimno, taka jest naprawdę dobra, inna w strukturze niż te gotowane na ciepło :)

      Usuń
  23. Dziękujemy z podlinkowanie i cieszymy się, że smakowało :) Wersja z mango super!

    OdpowiedzUsuń
  24. o tym jeszcze nie słyszałam, musi być przepyszne ;) może kiedyś spróbuję, kto wie... ;)

    OdpowiedzUsuń
  25. po czym są te słoiczki?:D

    OdpowiedzUsuń
  26. Dobra jest wersja z kiwi :) ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi smakowała, tylko kiwi musi być takie dobre, dojrzałe ;)

      Usuń
  27. Wygląda apetycznie, tylko jak chcesz takie pyszności zostawiać w lodówce na noc to w niej musi być idealnie czysto i pachnąco. Neutralizator zapachów warto mieć w sprayu https://neutralizatoryzapachu.pl/blog/brzydkie-zapachy-jak-z-nimi-walczyc/ jak się regularnie psika to zawsze ładnie w lodówce pachnie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja w domu do neutralizowania wszelkich nieprzyjemnych zapachów używam jeszcze specjalnych urządzeń nawilżających https://duka.com/pl/agd/nawilzacze-powietrza. Dzięki nim powietrze w pomieszczeniach ma zawsze odpowiednią wilgotność. Zbyt suche powietrze jest niepożądane i może przyczyniać się m.in. do utrzymywania się brzydkich aromatów.

      Usuń
  28. A trzeba mieć jakieś konkretne ustawienia i temperaturę lodówki, aby taki deser wyszedł? Pytam, ponieważ właśnie będę kupowała nową lodówkę z pomocą strony https://www.oleole.pl/lodowki,_Samsung.bhtml i wiadomo, że na początek będę miała problem z jej obsługą, bo tak to zawsze wygląda z nowoczesnymi sprzętami.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Polecane posty

Copyright © Taniec Smaku