Risotto z krewetkami i świeżymi pomidorami


To była długa przerwa w mojej aktywności tutaj, chyba najdłuższa od początku bloga, ale wracam z pysznym, letnim przepisem, na wieczór przy winie lub małą celebrację codziennego życia :)
Risotto jest prostym daniem, trzeba tylko wiedzieć, jaką konsystencję najlepiej uzyskać. Ryż ma być kleisty, ale nie zlepiony. Ziarnka mają trzymać się razem, ale jednak lekko rozpływać w niewielkim podszyciu sosu. Można lekko manewrować, jeśli ryż przed podaniem nam zbyt zgęstnieje i dolać trochę wody lub wina. Sierpniowy czas urodzaju natury i wpisów na blogu start!




Składniki: 2 porcje, na więcej porcji zwiększyć proporcje
220g krewetek
mała cebula, np. dymka
1 łyżeczka masła
1/3 łyżeczki ostrej papryki
130g ryżu Arborio, do risotto
1 łyżka oliwy
3 ząbki czosnku
500ml gorącej wody
opc. 1/3 szklanki białego wina
pół kostki bulionowej
2 pomidory, średnie
1 łyżka koncentratu z pomidorów lub 3 łyżki passaty
sól, pieprz
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
parmezan do tarcia

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki. Pokroić w grubą kostkę. W gorącej wodzie rozpuścić kostkę bulionową.
Na dużą, głęboką patelnię lub do woka wlać łyżkę oliwy, podsmażyć chwilę małą cebulę, następnie przecisnąć przez praskę 2 ząbki czosnku. Dodać pokrojonego pomidora, koncentrat, posypać solą. Podsmażyć ok. 3 min. Następnie wsypać suchy ryż i podsmażyć 2 minuty. Wlewać powoli bulion i nie mieszać. Gotować na średnim ogniu ok. 10 min. Następnie przykryć folią aluminiową i gotować pod przykryciem 15 min.
Na osobnej patelni rozgrzać łyżeczkę masła, przecisnąć ząbek czosnku, dodać krewetki, posolić, posypać ostrą papryką. Podsmażać po minucie z każdej strony. Wrzucić krewetki do ryżu 5 minut przed końcem gotowania, Dodać posiekaną pietruszkę, wymieszać. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Ryż powinien mieć konsystencję gęstą, lekko kleistą. W razie potrzeby dodać gorącej wody.

Podawać posypane parmezanem i posiekaną pietruszką.





Komentarze

Popularne posty